Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate

REMIX ID | Voices of freedom

Organizator
META Spațiu
Perioada
iulie-noiembrie 2024
Suma solicitată
100.000 lei

Proiectul REMIX ID a început în urmă cu șase ani și a devenit unul dintre programele emblematice dezvoltate în cadrul Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. REMIX ID vorbește despre Timișoara în Europa și despre Europa în Timișoara, despre identitatea orașului Revoluției, un spațiu al diversității, multiculturalității și toleranței. Ediția de anul acesta se concentrează în jurul unor instrumente dezvoltate de-a lungul celor șase ani de proiect, pentru a combate singurătatea și izolarea în comunitățile timișorene. La 35 de ani de la Revoluție, moment care a marcat un maxim de coagulare și solidaritate socială, comunitățile urbane sunt tot mai divizate, iar proiectul va crea un arc în timp pentru a pune în evidență acele legături esențiale care ne conectează.

Proiectul va continua consolidarea legăturilor culturale între diferitele comunități din oraș, încurajarea dialogului intercultural, promovarea înțelegerii și toleranței reciproce. Proiectul include activități educative și de mediere culturală, adresate atât comunităților minoritare, cât și publicului larg, cu scopul de a stimula participarea și implicarea acestora în viața culturală și socială a orașului. Având la bază o viziune pentru o societate diversă și incluzivă, REMIX ID se angajează activ în facilitarea accesului la cultură pentru categorii variate de persoane, inclusiv cele cu nevoi speciale sau provenite din categorii sociale defavorizate, copiii, bătrânii și persoanele cu dizabilități. Organizatorii și-au asumat responsabilitatea de a crea spații și programe care să fie accesibile și adaptate nevoilor acestor categorii, contribuind la diversificarea și incluziunea participanților. În colaborare cu organizații partenere și experți în domeniul incluziunii sociale, REMIX ID implementează strategii pedagogice și artistice care să ofere o experiență culturală semnificativă și deschisă pentru toți, încurajând astfel interacțiunea, înțelegerea reciprocă și construirea unei comunități cu adevărat incluzive și deschise.

META Spațiu gestionează centrul MV sci-art, primul spațiu din România dedicat colaborărilor transdisciplinare dintre artă și știință, realizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, accesibil gratuit, cu un program de funcționare regulat (marți – sâmbătă, 12:00 – 18:00), prin munca voluntară a echipei asociației – peste 6000 de vizitatori în 2022, aprox. 8000 de vizitatori în 2023 și 2000 de vizitatori în 2024 (ianuarie - prezent). Scopul META Spațiu este ca, prin proiecte, evenimente și colaborări, să se concentreze asupra facilitării accesului la cultură, formării unei societăți deschise, inovatoare, precum și consolidarea legăturilor dintre artă, gândire critică și educație. Pentru META Spațiu, cultura este catalizator esențial pentru construirea unei societăți vii, diverse și în continuă evoluție. Programele desfășurate de META Spațiu au fost distinse cu  recunoaștere Premiul AFCN, la categoria activare interdisciplinară, pe anul 2024; Premiul Radio România Cultural în anul 2023 și Premiul pentru excelență culturală la Gala Universității Politehnica Timișoara 2023.


Distribuie
Este utilă această pagină?