Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Remix ID

Perioada
februarie - decembrie 2023
Suma solicitată
548.000 lei

Remix ID este un proiect amplu care are ca scop, în anul 2023, readucerea în actualitate a  etniilor din Banat, prin intermediul unui spectacol/instalație, creat de un grup de artiști  provenind din diverse medii culturale, a unui souvenir box și a unui complex program de  mediere. Titlul proiectul face referire la specificul multicultural al Timișoarei, un mozaic etnic și  un model de coabitare în bună înțelegere de sute de ani. Modelul coabitării este unul al uniunii,  al acceptării celuilalt – cu particularitățile sale culturale – și al celebrării diversității. Remix ID și-a propus să revitalizeze valorile universale arhaice într-o manieră contemporană,  cu ajutorul tehnicilor new media și să ofere publicului din mediul mic urban (și satele  aparținătoare), precum și celor din Timișoara, o experiență artistică nouă, de care, din cauza  condițiilor socio-culturale sunt privați.

Proiectul răspunde nevoilor comunității prin  deschiderea unui dialog integrativ, care crează cadrul necesar interacțiunii diverselor etnii, dar  și populației majoritare, adresându-se atat tinerilor care nu au aproape deloc contact cu  practicile artistice experimentale ale prezentului, precum și generatiilor mature, care  beneficiază, în acest fel, de o reconectare la lumea în care au crescut și la valorile pe care le au.  De asemenea, este un proiect care implică profesioniști din diverse domenii culturale, care vor  putea, în acest mod, să colaboreze și să își aducă aportul de creativitate și cunoastere într-un  proiect cu impact major pentru regiunea Banat. “S-au dus valsurile mele” – Frau Emma din Gottlob. Cea mai mare pasiune, care a însoțit-o toată viața, este muzica. Iubește cântecele svăbești pe care le-a învățat în copilărie, și romanțele pe care dansa în tinerețe, care, ne spune ea, exprimă cel mai bine dragostea ei pentru viață. Muzica a ajutat-o să treacă peste deportările la care a fost martoră. În 1945, au venit rușii, care au arestat aproape 200 de germani, inclusiv pe tatăl ei, și i-au trimis departe, la minele de cărbune din Rusia. Apoi, cum niciun necaz nu vine singur, 10 ani mai târziu, alți 300 de nemți au fost duși în Bărăgan.

Aceasta este doar una dintre poveștile pe care Remix ID le-a recuperat în multele peripluri prin Timișoara și județul Timiș și, prin care, artiștii contemporani implicați în proiect (sound artiști, artiști vizuali, performeri etc) le remixează pentru a reconstrui “cartea de identitate a Timișoarei” într-o notă actuală, vibrantă și dinamică ce se adresează tinerilor. Anul acesta, echipa proiectului aduce în fața publicului rezultatul celor 5 ani de documentare, producție artistică și programe educaționale, prin show-ul imersiv captivant și experențial Ethnic Love Mix 12 (upgraded), printr-un souvenir box inedit și printr-o școală de vară dedicată pedagogiei Remix ID. 


Distribuie
Este utilă această pagină?