Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Pune mâna pe chitară – TM

Perioada
mai - iulie 2022
Suma solicitată
150.000 lei

Pune mana pe chitatara - Timisoara (PMC - TM) este un program de artă participativă, de tip festival de  muzică, având o triplă dimensiune – artistică, culturală, educațională – un festival dedicat pasionaților de  muzică de chitară ( folk-rock). Esența și conceptul proiectului constau în promovarea valorilor culturii folk rock (locale și internaționale) în rândul tinerei generații – pornind de la muzica de chitară și chitara –  nu ca un instrument muzical - ci simbol al acestei culturi. Programul creează diverse contexte și  oportunități de exprimare prin muzică pentru copiii și tinerii pasionați de muzică folk-rock din Timișoara,  care vor avea ocazia să susțină spectacole-concerte în diverse formule, și în diverse locații, împreună cu  sute de tineri chitariști din peste 20 de orașe din România, Serbia și Ungaria. Programul este structurat pe  3  piloni de activități  ce se succed și se amplifică. Activitățile sunt inter-dependente, iar fiecare marchează atingerea unui număr mai mare de acțiuni și de beneficiari.  Efectele și impactul programului vor conferi Timișoarei oportunitatea ca în 2023 – prin continuarea  proiectului la un nivel superior – să deruleze campania Timisoara - guitar-friendly city, un brand cultural câștigat de un oraș care va coagula energia chitariștilor cu pasiunea fanilor de  folk&rock din întreaga Europă. 

Asociația Culturală Play a apărut ca răspuns la starea precară a educației culturale și  artistice în rândul tinerei generații. Viziunea: transformarea comunităților locale prin artă și  cultură. Scopul este susținerea copiilor și tinerilor pentru a devini caractere puternice, care  acționează colaborativ și responsabil. Misiune este aceea de a mobiliza parteneri și resurse  pentru a creea programe și proiecte de educație culturală și artistică adaptate nevoilor reale  ale grupurilor țintă. Programul dezvoltă  capacitatea de exprimare artistică a copiilor angrenați în activități, care vor câștiga un hobby pentru  toata viață, o alternativă de petrecere a timpului liber de calitate. Expunerea la muzică în situații de grup sporește încrederea și conștientizarea de sine, gestionarea mai facilă a emoțiilor, afectează comportamentul interpersonal, având un  efect pozitiv asupra cooperării. 

Scopul proiectului este ca muzica, chitara, valorile muzicale universale, să fie accesibile și publicului din zone cu acces  limitat la cultură (cartiere mărginașe, școli din cartiere) sau publicului foarte tânăr, dependent de  deciziile de explorare culturală ale adulților. Expunând mici comunitati din aceste zone la activități cu  grupuri de chitaristi formate din copii, capabili sa produca si sa sustina spectacole – acestea pot deveni  modele si inspiratie. Astfel, programul lasă o amprentă importantă în ecosistemul cultural al publicului  vulnerabil. 


Distribuie
Este utilă această pagină?