Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Punctul Termic Muzical

Perioada
iulie - octombrie 2022
Suma solicitată
75.000 lei

Punctul Termic este un proiect de educație prin cultură pentru copii cu vârste între 8 și 12  ani și părinții acestora dintr-un cartier industrial timișorean, cartierul Lipovei, beneficiarii  efectelor pozitive ale integrării muzicii în peisajul cultural și educațional al acestui cartier. Timp de 4  luni, un fost Punct Termic reabilitat de către partenerul nostru Fundația Județeană pentru Tineret  Timiș va deveni un punct termic muzical - un loc în care muzica este expusă, povestită și înțeleasă. Proiectul se bazează pe trei dimensiuni experimentale pentru copii și părinți: (1) medierea culturală,  prin prezentarea unei expoziții multimedia ce face o incursiune în istoria muzicii, sub titlul Tu ce știi  despre muzică? și prin recitaluri bilunare organizate în acest spațiu, însoțite de discuții libere cu  muzicienii, (2) învățarea și experimentarea prin explorarea universului percuției și al instrumentelor  muzicale și (3) expunerea unor noi abilități deprinse- concertul micilor muzicieni (care participă la un  curs intensiv de percuție).  

Proiectul va avea ca rezultate introducerea copiilor cu vârste între 8 și 12 ani din cartierul Lipovei în  universul muzicii clasice și a muzicii de pretutindeni, cât și crearea unui context adecvat implicării  comune a părinților și copiilor în activități de educație prin cultură. Nu în ultimul rând, un cartier  timișorean ignorat de operatorii culturali, dar și de operatorii de educație non-formală, va fi repus pe  harta orașului, prin acest Punct termic, devenit punct muzical.  

Organizația Trib’ Art a fost înființată în anul 2018 și are ca scop dezvoltarea, susținerea și promovarea  manifestărilor cultural-artistice prin organizarea de evenimente culturale, festivaluri, recitaluri,  simpozioane, concerte, stagii de pregătire, concursuri, expoziții, întâlniri și dezbateri. Sprijinirea și îndrumarea tinerelor talente prin promovarea lor într-un mediu educațional propice performanței sunt obiective ale organizației. Festivalul Eufonia, proiect de muzică de cameră finanțat de AFCN și de Consiliul  Județean Timiș, a fost primul proiect de anvergură. Trib’ Art se concentrează pe contribuția pe care o poate aduce în sectorul cultural recurgând la metode inovative de prezentare a muzicii clasice, organizarea de evenimente, independente  sau în parteneriat cu alte asociații, implementate la nivel local și național.


Distribuie
Este utilă această pagină?