Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Punct de vedere sau ce mai adună oamenii de servici

Perioada
octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
42.600 lei

Proiectul constituie o cercetare culturală și socială ce investighează impactul muncii și experiențelor asociate asupra sănătății mintale a lucrătorilor în domeniul curățeniei, cu scopul producerii unui produs artistic menit să atragă atenția și să reducă stigma asociată acestei ocupații, și a unor materiale de psiho-educație pentru promovarea sănătății mintale în rândul subiecților cercetării. Cercetarea are în vedere următoarele aspecte: depistarea provocărilor întâlnite în această meserie, identificarea felurilor în care se raporteaza subiecții la munca pe care o prestează și cum percep stigmatul de om de servici, care este relația cu ceilalți angajați, cu managementul, cu familia lor, cu spațiul pe care îl deservesc.

Un alt subiect de interes în realizarea cercetării îl reprezintă perspectiva schimbării și scenarii pentru viitor. De interes aici este modul cum țin pasul angajații în curățenie cu schimbările tehnologice care se produc în domeniul lor și cum îi ajută acestea, fizic și emoțional, în muncile pe care le prestează. Punct de vedere sau ce mai adună oamenii de servici este un derivat al cercetării culturale Normă dublă. Despre trăirile, traumele şi zilele libere din viața unei femei casnice, în prim plan fiind, de data aceasta, persoanele care prestează munci invizibile din postura de angajați în curățenie.

Proiectul se adresează publicului prin producerea unui text dramatic original care va fi montat sub formă de spectacol-lectură cu inserții video, urmat de discuții cu publicul; prin conceperea și tipărirea unor broșuri de psiho-educație ce vor fi distribuite, în mod gratuit, lucrătorilor în curățenie.

Iordache Cornelia Iustina este dramaturg și coordonator de proiect cu experiență națională și internațională în managementul proiectelor și organizarea de evenimente. În 2023, textul Normă dublă câștigat Festivalul Național de Teatru. A primit premiul de debut în dramaturgie în 2021 cu textul Tabăra la Festivalul DbutnaT realizat de Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe în colaborare cu Teatrul de Sta din Constanța. În anul 2018, a susținut un spectacol-lectură la Teatrul de Nord Satu MDRE. Textul Luni a fost inclus în spectacolul GenUE, la Teatrul Național Târgu-Mureș și Teatru 3G, în 2017. În anul 2012, a primit premiul al II-lea la secțiunea Dramaturgie din cadrul Concursului de idei INSPIRED.
În prezent coordonează, în colaborare cu Fundația Hațegan, proiectul cultural-educațional Academia Balului Vienez și cel caritabil, Floare de Colț. A colaborat cu Fundația Inovatrium din Timișoara.


Distribuie
Este utilă această pagină?