Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Posthuman city | Orașul postuman

Perioada
15 iunie-25 noiembrie 2024
Suma solicitată
50.000 lei

Proiectul Posthuman city | Orașul postuman este un program expozițional care constă într-o cercetare artistică  a artei în relație cu activismul ecologic și transformările antropice în relație cu specificul urban contemporan al orașului Timișoara, în contextul schimbării climatice și proiecției viitorului în era antropocenului. Proiectul promovează tineri artiști și curatori, este un proiect artistic multidisciplinar cu miză socială, bazat pe o cercetare ecologică a orașului Timișoara care a pornit dintr-o cercetare anterioară a artistei Silviei Moldovan asupra conviețuirii sinantropilor în contextul crizei ecologice (Proiectul Columbiada, 2023, finanțat de Centrul deProiecte prin Bursa Energie!). Urgența redefinirii relației omului cu mediul natural necesită o explorare artistică mai amplă și aplicată asupra orașului nostru, propunând o schimbare de atitudine și o conștientizare sporită a efectelor crizei ecologice în rândul publicului larg.

Dezvoltarea urbană reprezintă o provocare pentru un viitor sustenabil, afectând atât viața oamenilor, cât și a altor specii/forme de viață. Printr-o gamă variată de practici și medii, artiștii selectați (Dona Arnakis, Ilie Duță, Uliana Gujuman, Mimi Ciora, Adrian Ganea, Josepha Blanchet, grupul just wondering, Silvia Moldovan, Thea Lazăr și Lorena Cocioni) abordează probleme legate de sustenabilitate, poluare, comunități invizibile și construirea unui oraș cât mai verde. Proiectul va consta din vizite de studiu în regiunile afectate de schimbările climatice din Timișoara și din vizite la sanctuarul de păsări SEPALE - o enclavă antropică gestionată de Silvia Moldovan (SEPALE fiind un adăpost pentru porumbei și alte păsări rănite, precum și pentru bufnițele care suferă de pe urma poluării luminoase), care vor oferi o perspectivă practică asupra implicațiilor ecologice. Publicul vizat va fi încurajat să exploreze sistematic resursele alternative și să-și formeze atitudini noi privind rolul fiecăruia în prezentul și viitorul sustenabil al orașului.

Asociația Culturală și Ecologică SEPALE, înființată în martie 2017, este o organizație non-profit, non-guvernamentală, cu un focus dedicat Artei și Ecologiei. Ca o organizație de tip artist-run, SEPALE își propune să promoveze ideile și acțiunile oamenilor din diferite domenii de activitate artistică și socială, cu preocupare pentru problematicile societății contemporane și ale mediului înconjurător, atât natural, cât și antropic. Din momentul înființării sale, SEPALE a avut rezultate remarcabile, contribuind semnificativ la susținerea noilor producții artistice și la difuzarea acestora în țară și în străinătate. Misiunea asociației SEPALE este de a dezvolta proiecte educaționale, de cooperare și responsabilizare în domeniul politicilor culturale și de mediu în comunitate. Programele sunt adresate publicului larg, cu un accent deosebit pe tineri, având ca prioritate conservarea moștenirii culturale, a mediului înconjurător și a spațiilor istorice care poartă în ele memoria expresiei umane. Valorile fundamentale ale SEPALE includ promovarea artei și culturii ca instrumente de schimbare și dezvoltare, respectul față de mediul înconjurător și viața sălbatică, precum și implicarea activă în comunitate pentru a stimula conștiința culturală și ecologică.


Distribuie
Este utilă această pagină?