Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Post-autorul | Regimul ecologiei auctoriale în epoca globalizării digitale

Organizator
Alex Ciorogar
Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

În perioada bursei de creație, Alex Ciorogar își propune ca, ”pornind de la schimbarea critică din studiile literare care expune relațiile de putere și conflictele dintre culturile literare (Franco Moretti, Pascale Casanova, David Damrosch), să contest și să redefinesc ipotezele dominante despre auctorialitatea cosmopolită prin încorporarea unor perspective postumaniste și ecologice. Se va sublinia necesitatea de a transcende perspectivele antropocentrice, îmbrățișând o înțelegere mai incluzivă a agentului creator cu ajutorul căreia putem studia interacțiunea complexă dintre actorii umani și non-umani din sfera literară. Proiectul propune, deci, o definiție ecologică a relațiilor materiale, pledând pentru o abordare metacritică ce vizează deconstruirea noțiunii unui autor universal, interogând inegalitățile perpetuate de sistemul capitalist neoliberal”.

Proiectul propus de Alex Ciorogar este împărțit în trei secțiuni analitice și teoretice. ”Primele două vor contextualiza noțiunile de auctorialitate mondială și postumană în secolul XXI, pe când ultima parte se va concentra pe producerea unui sistem de explicare a formelor de auctorialitate mondială. Autorul ar trebui reconceptualizat, deci, pe cel puțin două coordonate: 1) hibriditatea materială; 2) interconectarea afectivă între oameni, instituții, practici, idei și obiecte. Toate cele trei ideologii post-romantice (conservatorismul, radicalismul și liberalismul) au devenit astăzi irelevante în fața tehnologiilor digitale globale”.

Alex Ciorogar va crea un cont de TikTok asociat proiectului cu intenția de a asigura, nu doar o formă de publicitate și marketing, dar și pentru a livra, în același timp, o platformă educativă care vizează, potrivit precizărilor sale, ”actualizarea curriculumului care se oprește, poetic vorbind, la anii 1960 și, deci, la generația lui Nichita Stănescu. Seria de evenimente propuse ar putea fi folosită ca un model pe care alte instituții sau organizații să îl reproducă. Tocmai fiindcă atenția publicului cititor e dispersată din cauza rețelelor sociale (Facebook, Instagram, TikTok) și pentru că nu îi putem forța să se dezlipească de telefoane, proiectul va livra materiale tocmai prin intermediul acestor platforme și device-uri. Cu alte cuvinte, proiectul urmărește o formă de adaptare la spațiile digitale habituale ale tinerilor, ceea ce reprezintă o oportunitate de atragere a acestora înspre literatură și cartea tipărită.”.

Alex Ciorogar este doctor în literatură comparată, lector universitar la Departamentul de Engleză al Facultății de Litere din Cluj-Napoca a Universității Babeș-Bolyai România. Critic și teoretician literar cu o teză doctorală despre teoria formelor ecologice ale auctorialității în epoca
globalizării digitale, Alex Ciorogar a editat nu mai puțin de patru cărți, publicând în același timp peste 100 de eseuri, recenzii și lucrări academice. A participat la o serie de conferințe naționale și internaționale. Este proprietarul și fondatorul OMG, o editură independentă cu sediul în Cluj, România (cu un interes aparte pentru poezia și proza română extrem-contemporană, dar și pentru gândirea critică și teoretică recentă), și director al revistei Echinox. Interesele sale didactice și de cercetare sunt: Poezia secolului al XVIII-lea și romantismul britanic; postumanismul; metamodernismul; teoria literară. A fost gazda și fondatorul "Lecturilor în Atelier", un club literar cu sediul în Cluj-Napoca.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?