Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Poetry riot | Performance poetic transsocial

Organizator
Cosmin Perța
Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

De trei ani, Cosmin Perța organizează un atelier de spoken word de o săptămână în cadrul Zilelor Eminescu, organizate de Memorialul Ipotești, iar de de doi ani, curatoriază, alături de Iulian Morar, SwordS (Spoken Word Sessions) în Club Control, din București, una dintre cele mai vizibile scene de spoken word românesc contemporan. Cosmin Perța are experiență în domeniul instalațiilor poetice multimedia și a proiectat și realizat în ultimii doi ani instalații poetice multimedia ca Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte sau Voices of war care au fost expuse în spații ca Galeriile Galateca (București), Muzeul Bruckenthal (Sibiu), ARCUB (București), Muzeul Național de Artă Bistrița sau Muzeul Național de Artă Târgul Jiu.

”Încă de la prima ediție SwordS am văzut că poezia performativă poate avea un impact semnificativ în domeniul cultural-artistic românesc. Drept dovadă avem reacțiile din media online și scrisă și publicul constant și în creștere pe care seriile SwordS le au. Urmăresc în proiectul de față crearea prin intermediul poeziei a un tip de intimitate cu publicul care să conducă spre o experiență. În spoken word nu folosești doar textul, folosești corpul, vocea, folosești muzică, lumini, proiecții video. Poți folosi elemente teatrale sau chiar de scenografie. Muzica și corpul sunt două medii care utilizate cum trebuie pot amplifica poemul. E o formă de artă conceptuală, irepetabilă, niciun performance nu va semăna cu celălalt, nu va fi identic. Văd asta ca pe o posibilitate de a duce discursul poetic la un alt nivel. Totodată cred că spoken word este un mediu perfect pentru poezia cu tematică civică și socială și aceasta este zona pe care o voi aborda în Poetry Riot.”

Pentru proiectul din cadrul Bursei de Creație Energie!, Cosmin Perța propune un ”poem-concept, un hibrid care îmbină forță și fragilitate, seducție și stranietate. Și fac asta dintr-o nevoie organică de a lua atitudine, de a spune, de a acționa artistic în cadrul unei societăți tot mai impermeabile la mesaje artistice. Cosmin Perța va scrie un amplu poem social, adaptat pentru performance, pe care îl va pune în scenă la Timișoara într-o sesiune spoken word de 45 de minute. Temele abordate vor fi pornind de la conceptul de poezie a cotidianului, relevând aspecte sociale și autobiografice, dar punând în scenă și problematici complexe de natură etică sau existențială. În proiect, Cosmin Perța va colabora cu Comuna 30, una dintre cele mai proaspete, mai efervescente și mai vizibile comunități artistice timișorene din zona de performance literar care organizează seri de spoken word, slam poetry, performance poetic sau open mic, adunând activ în jurul său zeci de artiști tineri din diferite zone de expresie artistică.

Cosmin Perța a absolvit cursurile Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Și-a continuat studiile cu un masterat în literatură contemporană în cadrul Facultății de Litere a Universității din București. În 2011, a obținut la aceeași facultate titlul de doctor în litere cu o teză de literatură comparată. A fost pe rând reporter, redactor cultural, cronicar literar, editorialist, secretar de redacție, redactor-șef, redactor de carte, director editorial, manager cultural, asistent și lector universitar. A publicat volume de poezie, roman, eseu, cărți pentru copii, cărți de proză scurtă, dar și o monografie romanțată și un volum de teatru. Creează instalații multimedia și este curator, alături de Iulian Morar, al proiectului SwordS. Poemele sale sunt traduse în reviste în 18 limbi și există în momentul de față peste 800 de referințe științifice la opera sa în critica de specialitate din țară și din străinătate. În Croația și Serbia i-au fost traduse trei romane. De-a lungul timpului a participat ca performer la festivaluri din Franța, Slovenia, Cehia, Belgia, Croația, Germania, Serbia, Spania, Nicaragua, Peru, Columbia, Muntenegru, Macedonia, China, Turcia, Danemarca și Marea Britanie. A obținut două rezidențe de creație, una în 2009 la Paris, acordată de ICR și una în 2019 la Belgrad, acordată de Traduki și fundația Krokodil. Este vicepreședinte al PEN Club România, membru al Societăţii Române de Science-Fiction și Fantasy, al Asociaţiei pentru Drepturi de Autor Opera Scrisă și al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România.


Distribuie
Este utilă această pagină?