POD | Program de observare și descoperire este implementat de Asociația Foc și Pară/spațiul Indecis Artist Run, derulat în parteneriat cu Școala Gimnazială Rudolf Walther și Școala Gimnazială nr. 1 din Timișoara, se desfășoară atât în instituții de învățământ cât și în afara școlilor. Proiectul POD va facilita accesul la educație al elevilor din școlile partenere, prin intermediul unor evenimente interdisciplinare în care arta contemporană merg mână-n mână cu științele naturale. Unul dintre obiectivele proiectului este de a implica direct elevii în procese creative și în modelarea spațiilor care vor fi destinate educației non-formale. Scopul este acela de creștere a gradului de conștientizare a participanților a faptului că prin acumularea de cunoștințe poate depăși limitele școlii tradiționale.
În perspectivă, POD este despre schimbări pozitive în educația și cultura din Timișoara. Organizatorii folosesc obiectele portabile precum Muzeele Mobile gândite ca suport pentru materiale didactice și artistice, auxiliare menite sa sprijine cadrele didactice. Prin atelierele gândite de artistele și artiștii invitați, POD conectează școlile, elevii și comunitatea, prin acumulare de cunoștințe realizată prin experiment și practici creative.
Asociația Foc și Pară este activă încă din anul 2016. Asociația este formată din Timea Sas Ciora ( Mimi Ciora), Sergiu Sas și Florin Fâra, o structură non-profit care are ca scop susținerea și implicare artiștilor naționali și internaționali în evenimente cu aspect multiplu care generează producția artistică sub diferite forme. Totodată dezvoltarea și implementarea proiectelor care vizează educația prin artă și cultură sunt printre activitățile prioritare ale asociației. Printre proiectele cu caracter educativ, de menționat este programul Culture Quest, parte a programului cultural Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană, care se derulează deja de doi ani sub forma unor evenimente de tip rezidențe, prezentări teoretice, laboratoare și expoziții care au la bază colaborări între tânăra generație, artiști, teoreticieni și cercetători. Sau programul educațional Utopia, care implica tinerii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani, îmbinând o viziune pedagogică non-formală cu valorile contemporane și componente practice, rezultând într-o strategie de învățare activă a artei contemporane. Asociația a făcut parte în boardul de organizare al Spațiului 2/2 de tip artist run în perioada 2018-2019.
Începând cu ianuarie 2020, a înființat spațiul Indecis Artist Run, situat pâna recent, în Timișoara, având ca scopul să promoveze și să cultive relații dinamice între arta contemporană și artiștii de toate tipurile. Spațiul era dedicat găzduirii expozițiilor, prezentărilor și dezbaterilor teoriilor contemporane, stimulării producției artistice și a publicațiilor independente, precum și oferirii de programe de educație artistică non-formală. Indecis Artist Run a fost stabilit într-un spațiu comun cu The Secret Garden Bookshop, creând un mediu sinergic care încuraja dialogul și colaborarea între artă, teorie și diverse inițiative constructive.