Proiectul [pneumaton / exploratorium] propus de Mitoș Micleușanu în cadru Bursei de Creație Energie! va consta în două live-uri (spectacole performative de sunet, narațiune și video-art) și are ca scop o explorare în timp real a unor problematici umane, individuale și colective, legate de perioada actuală, tehnologizare, expansiune algoritmică și informațională, în încercarea de a înțelege sau a decoda noile sensuri ale condiției umane în procesul de adaptare identitară și psihologică la dinamicile sociale, existențiale, ecologice și tehnologice.
Planul de creație include pregătirea celor trei componente: filmul/videoart pentru proiecție, textele pentru narațiune și agregatul sonor generativ, urmărind armonizarea elementelor (structurarea conceptuală și compozițională a celor trei sfere creative într-o manieră inovativă de expresie). Proiectul: Pneumaton> Exploratorium [Liminal Garden] cu titlu de rezervă (Pneumaton: Freetonal
Experience) propune o serie din 2 preformance-uri live (sunet, video și narațiune) în care autorul prezintă un eseu video (video-art) susținut de o serie de texte eseistice și poetice, interpretate live și acompaniate de un agregat sonor (instalație generativă de sunet) în 2 locații confirmate din Timișoara. Evenimentul va fi filmat/montat si documentat. Autorul propune o abordare artistică și conceptuală a spectacolului live, în care meditația narativă nu este doar acompaniată de imagine si sinteză sonoră, ci conectează dinamic și compozițional cele trei dimensiuni creative.Cele două locații unde se va desfășura proiectul, aspectele tehnice, necesarul /setup-ul, precum și celelalte elemente, legate de organizare, găzduire și promovare vor fi stabilite împreună cu organizatorii festivalului Simultan / Timișoara. La sfârșitul eventului, Mitoș Micleușanu va invita publicul la o discuție despre proiect/concept și dezvoltarea lui.
Mitoș Micleușanu s-a născut la Bahcisarai, în Crimeea. A studiat Liceul de Arte Plastice Igor Vieru din Chisinău (Republica Moldova) și Academia
de Arte Vizuale Ioan Andreescu din Cluj-Napoca. Proiecte de sunet: Pneumaton, Ermetic, Mijatka, CPU99, Febre39. Artist multidisciplinar, scriitor & producător emisiuni tv si radio. A lucrat de-a lungul timpului la TVR, ProTV. În prezent este realizator matinal de weekend la Radio Guerrilla. A participat la diverse festivaluri sau expozitii precum Simultan festival Timișoara, în cadrul proiectului Saint Machine la Muzeul Național de Artă din Timișoara, alături de artista Maru Singer, live-uri la ArCub și în alte spații culturale din București, expozitii de grup, lucrări video-art la Muzeul MaRe, la galeria, scurtmetraje realizate de-a lungul timpului și prezentate în cadrul festivalului internațional de film experimental BIEFF, lecturi publice. A scris o serie de volume de ficțiune și poezie publicate la edituri din România, precum Polirom, Art, Tracus Arte sau Cartier din Republica Moldova. A curatoriat programul de sunet Post-Muzica, la Scena 9.