În cadrul Bursei de Creație Energie!, Sabina Ulubeanu își propune să compună o lucrare muzicală pentru contrabas augmentat cu sintetizator analog, chitară bas și procesator, iar audiția acesteia va fi în cadrul Festivalul de muzică contemporană Remus Georgescu din acest an. Sabina Ulubeanu va porni de la studiul partiturilor maestrului Remus Georgescu, dar și va continua cercetarea doctorală în domeniul proceselor receptării muzicale prin intermediul memoriei, atât în lucrarea propriu zisă, prin mijloace specifice compoziției muzicale, cât și prin aplicarea practică a rezultatelor într-o sesiune deschisă de lucru cu elevii de la Liceul de Artă Ion Vidu din Timișoara.
Proiectul Pleni sunt caeli et terra | Arheologia Memoriei este un concept care operează pe două paliere. Realizarea unei compoziții muzicale pentru contrabas augmentat și procesele de cercetare, pe de o parte, compoziția propriu-zisă, iar pe de alta, vor fi explicate la nivelul înțelegerii elevilor de liceu pentru a descifra împreună modalități de redare a muzicii astfel încât intenția interpretativă să ajungă cât mai precis la receptor. ”Etapele de dezvoltare vor fi trasarea conceptului noii compoziții. Ideea, sentimentul de bază de la care se pornește este memoria doliului, arheologia spațiului lipsă ca stimulent pentru straturile adânci ale amintirii, în toate ipostazele ei afective. Ca parte din materialul muzical, doresc să folosesc în lucrare ca punct de pornire (echivalentul a câteva secunde de muzică) unele sunete simbol din creația lui Remus Georgescu, pe care să le extrag într-o formă esențializată din studiul partiturilor sale.”
Sabina Ulubeanu va cerceta arhivele Filarmonicii Banatul care deține o bibliotecă care conține partituri ale maestrului Remus Georgescu, precum și scrierile sale, interviuri, cronici, opinii ale unor personalități ale jurnalismului cultural timișorean, scrieri ce se întind pe o perioadă de peste 50 de ani, o adevărată frescă a vieții muzicale a orașului sub semnul compozitorului și dirijorului de talie
internațională.De asemenea, sesiuni de lucru cu interpretul lucrări pentru contrabas augmentat pe care Sabina Ulubeanu o va compune, pentru a testa diverse efecte și idei muzicale înainte de scrierea propriu-zisă a piesei. ”Contrabasistul Arthur Balogh este în fapt un multi-instrumentist, integrând în aparițiile sale sintetizatoare analog, chitară bas, diverse procesatoare de sunet. De asemenea, posibilitățile contrabasului cuprind și așa numitele tehnici extinse instrumentale specifice, moduri de atac, utilizarea corpului instrumentului ca o percuție. Voi exploata acest arsenal de unelte pentru a crea acele straturi ale memoriei, fiecărui tip de sunet îi va corespunde un palier al șantierului arheologic al afectelor, iar prin trecerea de la sunetele electronice la cele acustice și viceversa se creează un univers sonor complex, dar totodată accesibil pentru orice receptor, mai ales obișnuit cu alte tipuri de muzici, datorită mecanismelor compoziționale care îi vor facilita readuceri aminte, atașament de anumite teme și motive muzicale, posibilitatea de a se regăsi în spații largi sonore și totodată în contrastele dinamice și motrice.”
Sabina Ulubeanu este una dintre personalitățile artistice complexe ale generației sale, cu o activitate interdisciplinară ce se extinde de la compoziție, fotografie, muzicologie, performance experimental și dans contemporan până la direcția artistică a unui festival de muzică și arte contemporane. Creația sa cuprinde lucrări camerale, simfonice, corale sau multimedia, interpretate în Europa, Statele Unite ale Americii și Asia, premiate la concursuri naționale și internaționale de compoziție. Din anul 2011, este co-fondator și co-director artistic al InnerSound New Arts Festival din București, iar din anul 2013, critic muzical partener al Festivalului internațional George Enescu. În anul 2020, a desfășurat un amplu proiect de cercetare în regiunea Banatului, împreună cu mezzo Claudia van Hasselt și compozitorul Amen Feizabadi. Performance-ul Transmedia The Unified Voices of Banat a avut premiera în anul 2021 la Berlin , apoi în perioada 2022 și 2023, la București, Timișoara și Lugoj. În anul 2023, a fost desemnată câștigătoarea concursului de comenzi al UCMR, pentru lucrarea Black Shirt and Blue Soap, vioară solo și orchestră de cameră, iar în luna mai a apelului de rezidențe artistice în Bergen (Norvegia), organizat în cadrul programului Eufonic Motions, cu lucrarea Frozen Echoes pentru cor mixt a cappella.