Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Perspective | Culture for all

Perioada
mai-noiembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
99.630 lei

Perspective | Culture for all continuă proiectul Perspective - Timișoara 2023 for all, finanțat prin programul GROW despre viitorul orașului, în context european. Anul trecut, Kabaitan a documentat călătoria culturală a patru cronicari speciali, persoane cu dizabilități care au scanat accesibilitatea a 20 de evenimente culturale din agenda Timișoara 2023. Au rezultat 21 de materiale video&audio și un ghid de bune practici pentru accesibilizarea evenimentelor culturale, materiale documentare valoroase oferite operatorilor culturali și publicului larg. Materialele consemnează energiile creative care au revigorat peisajul cultural urban în contextul Capitalei Europene a Culturii.

Anul acesta, Kabaitan dorește să consolideze și să multiplice rezultatele proiectului, să amplifice și să valorifice efectele obținute anul trecut, să continue campania de informare, conștientizare, educare și consiliere în privința accesului la spațiile și evenimentele culturale. Cronicarii vor deveni ambasadori ai accesibilizării. Astfel, discuția despre accesibilizare și incluziune, prin distribuirea către publicul tânăr a acestor materiale documentare, produse culturale marca Timișoara 2023, prin prezența în cartiere cu activități și evenimente accesibile, dezbateri publice, intervenții în școli, spectacole accesibilizate și accesibile. Toate activitățile vor fi înregistrate video, iar la final va fi realizat un documentar despre un oraș care devine tot mai accesibil.

Asociația Kabaitan are 11 ani de activitate. A desfășurat proiecte culturale și educative în primul rând pentru copii și tineri, dar și pentru publicul larg, în valoare de peste 800.000 de lei. Am organizat cursuri de formare, evenimente publice, dezbateri, concerte de blues și rock, șezători creative pe teme tradiționale și de reciclare, ateliere cu elevi în cadrul Școlii Altfel. O activitate permanentă este de a mediatiza viața culturală, realizând reportaje, interviuri și transmisiuni live. Iar în procesul de mediatizare întotdeauna accesibilizarea (subtitrări, traducere în limbajul semnelor, versiuni audio) a ocupat un loc foarte important. Am organizat tabere tematice (10 ediții) pe teme de jurnalism, educație media și comunicare, de care au beneficiat gratuit peste 1000 de tineri. Acțiunile caritabile își au și ele un loc aparte, am lucrat cu copii din zone defavorizate și am adunat fonduri pentru diverse cauze, dar și aceste acțiuni au îmbrăcat o formă culturală. Colaborează cu ONG-uri (FITT, Sfera Timișoarei, Alergotura, VIVART, Ceva de Spus, Solidart, Fundația Speranța, Fundația Comunitară, Triade, ArtMedia) cu instituții (DAS, UPT, UVT, Casa Studenților, Teatrul Maghiar, Teatrul German, Teatrul Merlin, Institutul francez), cu artiștii independenți (Thespis, Basca, Auăleu).


Distribuie
Este utilă această pagină?