Proiectul Penumbra propus de Laurențiu Coțac în cadrul Bursei Energie! se împarte în două etape. Prima etapă reprezintă o serie de ateliere practice oferite participanților înscriși din Timișoara, în limita capacității spațiului oferit de Indecis Artist Run (maxim 10 persoane). Tematica atelierelor este legată de producția muzicală contemporană, tehnice specifice de înregistrare, utilizare echipamente și prelucrarea materialului pe calculator. Atelierele se vor desfășura în perioada propusă de 1-7 iulie - 5 ateliere, fiecare cu durata de 4 ore. Subiectele discutate în cadrul atelierelor vor fi tehnici de înregistrare pe teren cu recorderul, principii estetice de selecție a materialului înregistrat, procesare audio, abordarea formei în compoziția digitală, introducere în strategii de mixaj audio.
Tehnicile discutate cu participanții la atelierele de sunet vor fi aplicate și de către Laurențiu Coțac în următoarea etapa a proiectului. În perioada 8-20 iulie 2024, Laurențiu Coțac va elabora si va cerceta caracteristicile acustice ambientale ale orașului Timișoara prin înregistrări de teren, acestea fiind îmbinate cu tehnici de compoziție din practica personală pentru compunerea lucrării finale numite Penumbra. Perioada de lucru intensiv și compoziție se va finaliza cu o audiție deschisă publicului la Indecis Artist Run Space, până la data de 20 iulie 2024. Titlul Penumbra face referire la un fenomen optic subtil, o jumătate de umbră, marginea neclară a unei umbre, o linie parțial eclipsă care înconjoară profilul unei umbre. Vorbește despre marginea neconcentrată a unui obiect lovit de lumină.
Pornind de la acest concept, lucrarea va fi împărțita în 3 capitole în jurul următoarelor teme: camuflaj / disonanță; transformare / consonanță; iluzie / asonanță. Va implica muncă de studio (înregistrare contrabas/mixare) și, de asemenea, muncă de teren - colectarea de zgomote, sunete ambientale din orașul Timișoara, pentru a fi prelucrate ulterior. Sunetele vor oglindi in lucrarea Penumbra amprenta sonora a orașului si vor fi regăsite pe parcursul discursului muzical. ”Muzica se bazează pe texturi, rezonanțe, murmur, înregistrări de teren, note fantomatice, simboluri ascunse și multe altele. (...) În ceea ce privește abordarea mea muzicală de ansamblu, aceasta este netemperata, frusta si meticuloasa. În compozițiile mele, toate sursele și sunetele sunt suprapuse vertical. De-a lungul evoluției lor, observam surse de sunet în continuă schimbare care se dizolvă sau se suprasaturează în armonice, principala mea preocupare fiind studierea contururilor spectrale complexe. Voi cânta la contrabas și voi înregistra partitura dedicata contrabasului, adaptând-o la dinamica benzii electronice. (...) Lentila mea de interpretare este fenomenologia muzicală - într-un mod realist, ea aduce fiecare detaliu legat de experiența audierii, la percepție, la arta sonoră. Acordând atenție modului în care lucrurile se
mișcă în interiorul celulelor muzicale și în exterior (la nivel analitic plastic), armonia este separată de zgomot, fraza domina discursul, vor fi prioritizate ideile muzicale și texturale sonore, generând compatibilități”, declară Laurențiu Coțac.
Laurențiu Coțac este contrabasist și artist sonor. Locuiește la București. Activează în zona muzicii de avangardă, în diferite grupuri de punk, noise, free improv, lucrează ca sunetist în filme documentare și construiește instalații de sunet expuse în galerii și muzee. A colaborat cu Ansamblul Hyperion condus de către Ana Maria Avram și Iancu Dumitrescu, și concertează în diferite contexte în spațiul european. Practica lui se concentrează atât pe compoziție cât și improvizație liberă, declanșând o reacție intimă indusă de impulsuri neregulate, sunete atent alese care sunt asamblate si manipulate similar unor mișcări de plăci tectonice. Folosind surse acustice și electronice și inspirându-se din intensitatea unui întreg ansamblu simfonic, Laurențiu Coțac caută să ofere ascultătorului un sunet sculptat, explorator în spațialitate și texturi, care construiește permanent o stare de asediu și de maximă intensitate.