Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Orizonturile cunoașterii

Perioada
mai - noiembrie 2022
Suma solicitată
127.120 lei

Asociația Foc și Pară propune două evenimente realizate sub umbrela Knowledge Fields: Culture Quest Series și Cozzzmonautica. Abordările cuprinse în acest program favorizează o lărgire a orizontului experiențial prin cercetări științifice și artistice, efecte si afecte, prin experimente și prin dezbateri între specialisti și non-specialiști, discuții care vor facilita și lărgi experiența beneficiarilor și a publicului, familiarizându-le cu munca, metodologia si modul de gândire propriu speculației științifice și filozofice. 

Culture Quest #1 propune o serie de evenimente hibride, interdisciplinare în care cunoașterea științifică este transferată prin mijloace artistice contemporane participanților folosind tehnologia ca mijloc de exprimare. Realizabil prin colaborări cu artiști care activează în domenii contemporane diferite și instituții din Timișoara în care se desfășoară cercetare științifică (2022 - Institutul de Seismologie) prin crearea unui cadru temporar propice învățării și transferului de cunoștințe, de popularizarea stiintelor prin metode artistice în care tehnologia este folosită ca mijloc de exprimare. Cozzzmonautica oferă transformarea parțială a unui spațiu într-o navă spațială, ca spaţiu co-educativ de convieţuire și vehicul colectiv al imaginatiei. Naveta spațială improvizată e menită să transporte pe parcursul a catorva săptămâni (culminând cu o noapte), publicul și participanții către limitele imaginației și spre granițele cunoașterii actuale cu privire la univers, structurii realității, imensității spațiului cosmic, abordând probleme legate în mod obişnuit de cosmologie, exobiologie, spațiu planetar și exo-planetar etc.

Evenimentele propuse în cadrul programului Culture Quest, implementat de Asociația Foc și Pară în parteneriat cu Asociația Minitremu, au ca scop dezvoltarea unei colaborări între instituții dedicate cercetărilor științifice și artiști, copii, elevi și adolescenți tineri prin prisma unor laboratoare experimentale, interdisciplinare, expoziții și prezentări teoretice, în care se pune accent pe transferul de cunoaștere printr-o educație alternativă. Obiectivul general al programului este de a realiza mai multe ateliere/laboratoare experimentale hibride între artă contemporană și cercetări științifice care să se constituie modele de predare-învățare actuale favorizând gândirea critică și autonomia în exprimare, imaginația și creativitatea înțeleasă ca rezolvare de probleme; să faciliteze competențele sociale și colaborative, dincolo de orice alt aspect ce ține strict de o educație estetică formală. 


Distribuie
Este utilă această pagină?