Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Orgile Cetății Timișoara – orga Bisericii Lutherane, integrare cultură

Perioada
august - noiembrie 2022
Suma solicitată
150.000 lei

Proiectul Orgile Cetății Timișoara – orga Bisericii Lutherane este despre integrarea orgilor cu valoare istorică în ansamblul de orgi istorice Wegenstein din  perimetrul Cetății Timișoara cum sunt orga Bisericii Evanghelice Lutherane (constructor  Wegenstein Söhne 1926-1944), orga din Domul Romano Catolic Sf, Gheorghe din Timișoara  (constructor Wegenstein Carl Lepold, în anul 1908), orga din Biserica Romano Catolică Sf.  Ecaterina (instrument distins cu medalia de aur la expoziția mondială din anul 1901, constructor  Wegenstein Carl Leopold, 1898), orga din Templul Evreiesc (constructor Wegenstein Carl Leopold,  1888-1937) și orga nouă de la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara (constructor Pap  Zoltan, 1991). 

Orga Bisericii Evanghelice Lutherane în România, Parohia Timișoara a fost construită în anul 1929 de firma Wegenstein Söhne. În prezent, orga se află într-o stare avansată de degradare  necesitând o reparație capitală. Ultima revizie s-a făcut cu mai bine de 50 de ani în urmă, pentru  ca mai apoi să poată fi integrată în ansamblul de locații unde, în mod constant, în perimetrul Cetății  Timișoara, se organizează concerte de orgă. Nici una dintre orgile istorice din perimetrul Cetății Timișoarei nu este  funcțională pentru susținerea de concerte de muzică clasică. În aceste condiții, proiectul Orgiile Cetățenii Timișoara are caracter de urgență. 

Proiectul propune diverse evenimente cum ar fi cursuri de  inițiere în arta organistică, un congres al constructorilor de orgi din România, un curs de inițiere în  arta întreținerii și a micilor reparații curente pentru orgă adresat tinerilor din Timișoara și întreaga țară România și străinătate, expoziția de fotografii cu orgile Timișoarei, lansarea volumului  Orgile Timișoarei în imagini de Cristina Deiana Struța, concerte de orgă cu soliștii timișoreni și soliști de notorietate din străinătate precum  organistul Kuzma Levente (Ungaria), organistul Renato Negri (Italia) și soliști din România, Felician  Roșca și Cristina Struța.  Festivalul internațional de orgă Timorgelfest a ajuns la a XXII-a ediție.


Distribuie
Este utilă această pagină?