Orașul Paralel | Călătoria continuă duce Dilemele urbane și moștenirea Orașul Paralel creat în cartiere și spații ex-centrice neconvenționale într-o altă etapă, una care înseamnă creșterea capacității ecosistemului cultural și creativ al orașului (și nu numai) și care capitalizează impactul și lecțiile învățate pe parcursul producției trilogiei Orașul Paralel. Dileme urbane se centrează în propunerea pentru 2024 în explorarea moștenirii pe care o poate lăsa Orașul Paralel orașului, dar și profesioniștilor din artele performative, producție culturală, management cultural și mediere culturală. Proiectul propune și pentru 2024 stimularea energiei civice și regăsirea sentimentului de atașament față de oraș și cartierele lui, revitalizarea spațiului public și a spațiilor neconvenționale prin participarea culturală de proximitate și dezvoltarea ecosistemului cultural local utilizând teatrul imersiv și practicile asociate lui ca instrumente de intervenție, reflecție și creștere civică și culturală.
Trilogia Orașul paralel a avut 63 de reprezentații cu 3000 de spectActori in 3 ani ( 2021 – 2023). Spectacolele –trasee imersive au legat trei cartiere, gara, malurile Begăi și două dintre podurile care le leagă, un vaporetto, o companie emblemă a orașului, o biserică, 2 piațete, un amfiteatru, 2 hale de experiment și o universitate și au purtat actorii și publicul participant printre istoriile și poveștile acestor cartiere și locuri. Orașul Paralel | Călătoria continuă își propune să ofere această experiență diferită a orașului ex-centric timișorenilor și publicului și în 2024 prin 12 spectacole și prin 3 trasee și 6 grupe care participă la programele adiacente de implicare a publicului și gaming ancorate în spectacole Publicul așteaptă. Orașul Paralel a devenit o marcă a orașului. Orașul Paralel a devenit
un brand cunoscut la nivel regional și național.Orașul Paralel înseamnă teatru itinerant pe care spectatorii și trecătorii îl trăiesc împreună cu actorii în decorul filmic al orașului, teatru ficțional bazat pe documentare în teren, o experiență prin care toți ajungem să vedem locuri cunoscute și uitate, pe noi și pe celălalt‚ cu alți ochi și, odată re/deveniți curioși și re/îndrăgostiți de toate acestea, ajungem, timișoreni și vizitatori, să ne implicăm
în reconstrucția comunităților ai căror parte suntem. Proiectul marchează încheierea perioadei TM2023 și debutul unei etape noi pentru programul multianual Dileme urbane. Orașul Paralel al Asociației Diogene și programului său Civicultura.
Asociația Culturală Diogene apelează la teatru și alte instrumente cultural pentru a contribui la dezvoltarea și diversificarea ecosistemului cultural, artistic și civic local și regional pentru a asigura accesul și participarea unor publicuri diverse, în special tinerii din Timișoara, la cultură și acțiune civică, prin producția, difuzarea, distribuția, promovarea şi sprijinirea evenimentelor, acțiunilor, proiectelor și programelor cu obiective și conținut artistic, socio-cultural și civic. Organizație este crescută în jurul Teatrului Thespis, înființat în 1965 către Diogene V. Bihoi ca un spațiu artistic care să permită exprimarea liberă prin teatru și a derulat o serie de proiecte.