Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Open Minds II

Perioada
octombrie - noiembrie 2022
Suma solicitată
75.000 lei

Open Minds II propune o serie de activități pe parcursul a 4 luni axate pe producția și desfășurarea  a unor spectacole de Teatru Senzorial Labirint (TSL) cu ajutorul unei echipe de actori amatori ce va fi formată și antrenată în cadrul proiectului. Activitățile se vor desfășura la Casa de cultură a Studenților din Timișoara, iar rezultatele proiectului vor fi artistice, cultural-sociale, urmărindu-se diversificarea ofertei culturale a orașului prin 24 de activități de artă experimentală, implicarea tinerilor în circuitul cultural al orașului și susținerea dezvoltării lor personale și culturale prin participarea la procese de co-creație unde se vor folosi principii de învățare non-formala. 

Proiectul are în special și o latura psihologică, metoda de teatru senzorial labirint fiind o metodă ce are efect de psihoterapie prin artă, astfel crescând calitatea vieții a tuturor participanților cât și creșterea educației asupra tulburărilor mentale și comportamentale prin derularea unei campanii de promovare și informare în acest sens. Printr-un parteneriat cu Theatr Cynefin vom lucra cu Iwan Brioc, întemeietorul metodei de TSL, în a redacta în română și engleză un ghid cu informații extensive despre metodă ce va fi disponibil online și va fi promovat la cel puțin 100 de asociații europene și internațional prin rețele de organizații culturale precum Culture Action Europe, European network on arts and cultural management and cultural policy education (ENCATC),  Asia-Europe Foundation (ASEF), Observatory of Cultural Policies in Africa (OCPA). 

Asociația Teatrul Experimental Senzorial (TES) este o organizație de tineret, singura entitate culturală din România care lucrează strict cu o metodă inovativă de teatru, numită Teatru Senzorial Labirint (TSL). Misiunea asociației noastre este de a combate degradarea sănătății mintale în mediul urban și promovarea artei participative, a art-terapiei și a dezvoltării personale prin artă, a valorilor voluntariatului artistic și a metodelor de învățare non-formală, prin organizarea de evenimente culturale. Contribuția noastră la contextul social local se poate vedea prin partenerii cu care am lucrat până acum, activitatea noastră fiind închegată cu activitatea mai multor operatori culturali locali, iar de asemenea se poate observa și din cei peste 250 de practicanți de TSL care ne-au fost voluntari de-a lungul timpului formând o comunitate ce reprezintă un pol de solidaritate și creativitate artistică amatoare a orașului Timișoara. Mai mult, din 2015 de când am început activitatea în oraș am reușit să educăm cultural publicul asupra teatrului senzorial.


Distribuie
Este utilă această pagină?