Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

On Her Side/De partea ei

Perioada
octombrie 2022
Suma solicitată
150.000 lei

On Her Side | De Partea Ei este proiect artistic multidisciplinar cu miză socială despre și împotriva agresivității, violenței și abuzului asupra fetelor și femeilor și  are componente de cercetare și producție artistică, expoziție, educație printr-un amplu program de mediere,  documentare. Titlul proiectului în sine presupune o poziție, detaliu şi dinamism, formă şi concept. Implică vina, foarte necesar în economia proiectului. Alegerea temei se justifică atât din perspectiva relevanței teoretice a subiectului curatorial, cât și din perspectiva unei opțiuni personale pentru acest tip de analiză. Relevanța teoretică se înscrie într-un curent mai larg al unei cercetări de tip postmodernist care încearcă, în trena unei tradiții poststructuraliste, să reconstituie sensul și semnificația socială a artei, având în vedere și potențialul său critic. În contemporaneitate, a face artă nu mai înseamnă doar a produce fenomene cu valoare estetică, ci și inventarea unui mod nou de a teoretiza și critica societatea în care trăim. 

Expoziția se desfășoară în perioada 01 octombrie - 31 octombrie, în Sala Centrului de Proiecte, spațiu neconvențional, pe stradă și intervenții în 3 spații gen uscătoria de la bloc, Penitenciarul Timișoara, spațiile partenerilor. Vernisajul va fi pe 1 octombrie, weekend în care se desfășoară și Ediția a 11 -a a Nopții Albe a Galeriilor. 10 de artiști/grup de artiști invitați și va comisiona 12 lucrări noi de artă contemporană, susținând astfel producția de artă contemporană. 

Proiectul va beneficia de  un catalog al proiectului, dar și un tur virtual digital pentru cei care nu pot veni la Timișoara. Fiecare program educațional din turul ghidat va avea fișe de lucru personalizate și adaptate categoriilor de vârstă după modelul anexat și folosit de noi în cadrul stArt Art Encounters. De asemenenea, va dezvolta un program de mediere culturală realizat de specialiști și propune 8 de tururi ghidate pentru toate tipologiile de publicuri (dedicat publicului adult) și un program permanent de mediere pentru copii și tineri (78 evenimente) , și are ambiția de a implica minimum 1.500 de persoane în activitățile educaționale ale proiectului. Proiectul artistic propus are o miză socială, luptând împotriva agresivității, violenței și abuzului asupra fetelor și femeilor, cercetând poveștile și experiența supraviețuitoarelor acestor acte, implicându-le pe acestea într-un proces artistic ce se va finaliza printr-o expoziție descentralizată în Timișoara, însoțită de un program de mediere și o serie de resurse de informare disponibile on&off-line. Prin acestea, ne propunem creșterea gradului de conștientizare a problematicilor violenței de gen (gender-based violence), precum și sensibilizarea publicului larg în vederea scăderii și în final eliminării numărului de astfel de acțiuni. 


Distribuie
Este utilă această pagină?