Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Odiseea Marțiană | Laborator

Perioada
decembrie 2022 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

Odiseea Marțiană | Laborator. Odiseea Marţiană este un scenariu scris în colaborare cu Andrei Epure și Ana Gheorghe și își are originile în cercetarea mea făcută pentru cartea Noah’s Ark. An Improbable Space Survival (co-autor Corina Ilea, Arvinius & Orfeus Publishing AB, Stockholm). Acest material va servi la realizarea unui film și a unei piese de teatru. Odiseea Marţiană este o poveste care are ca premisă o lume distopică din viitorul apropiat. O dramă ce urmărește traseul emoțional al Echipajului 18, format din doi participanți la experiment: Ozana (37) și Dumitru (45). O dramă/SF plasată într-o lume post apocaliptică. Acțiunea se petrece într-un un spațiu închis, un laborator, fără contact cu exteriorul. 

În timpul cercetării mele in legatură cu experimentele spațiale mi-a atras interesul această posibilitate de a putea crea un mediu biologic și o atmosferă închisă pe o planetă extraterestră. MARS-500 este unul dintre experimentele care mi-a captat atenția. MARS-500 a fost o izolare psihosocială, experiment realizat între 2007 și 2011 de către Agenția Spațială Rusă, the Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Chineză. Întregul proiect a fost conceput ca pregătire pentru un viitor zbor spațial către Marte. 

O femeie și un bărbat, sunt închiși în trei încăperi de aproximativ 10 metri pătrați fiecare, o zonă de locuit, o  magazine și un W.C. și un laborator. Prin repetiții vom examina diferite abordări, diverse idei și teorii psihologice, de asemenea, vom testa  diferite metode bazate pe idei despre actorie, dar și pe subiecte tematice de improvizat, precum de  exemplu, ideea că ei experimentează o călătorie de tip Arca lui Noe. Negocierea relației care se creează  inevitabil atunci când doi oameni sunt închiși într-un spațiu mic.

Timp de trei săptămâni, împreună cu actorii: Cosmina Stratan și Bogdan Dumitrache, vom lucra pe  materialul deja scris și îl vom dezvolta. Prin lectură și repetiții vom avea timpul necesar pentru pentru a găsi  tonul corect și pentru a lămuri acele lucruri asupra cărora încă mai sunt semne de întrebare. La finalul  acestor trei saptamani vom avea o prezentare în fața publicului în cadrul Universității de Vest din Timișoara,  Facultatea de Artă și Design și la Muzeul de Artă din Timișoara. O idee se transformă într-un text și apoi iese  în public. Voi pune întrebări și voi declanșa discutii pe marginea textului. Cred că acest proces va îmbogăți scenariul și îmi va da o prima imagine a întregului. Este un laborator de lucru util pe care astazi puțin și-l permit, un șantier de lucru în care implicați vor fi și cei exteriori proiectului, public, studenți. Cu aceasta ocazie va fi proiectat filmul Om Câine, filmul meu de debut. Ambele evenimente vor fi urmate de  discuții la care va participa și actorul Bogdan Dumitrache.”

 

Ștefan Constantinescu (n. 1968, București) artist și regizor de film, trăiește și lucrează în Stockholm și București. A regizat mai multe scurtmetraje printre care Troleibuzul 92 (2009), prezentat la Bienala de la Veneția, Family Dinner (2012), selectat în Semaine de la Critique de la Cannes și 6 Big Fish (2013), prezentat în premieră în Concursul Pardi di Domani de la Locarno. IFF. Lungmetrajul său documentar My Beautiful Dacia (2009) (coautor cu Julio Soto) a participat la numeroase festivaluri internaționale (IDFA, Jihlava, Montreal, printre altele) și a primit Premiul Juriului la Documenta Madrid. În 2022 lansează cartea de artist Noah’s Ark, An Improbable Space Survival Kit, realizată în colaborare cu Corina Ilea. În prezent, pregătește lansarea în cinematografe a lungmetrajul său Om Câine, ce a avut premiera mondiala în cadrul Festivalului International de Film de la Goteborg – Nordic Light, iar cea naționala la Festivalul Internațional Transilvania – Zilele Filmului Românesc.


Distribuie
Este utilă această pagină?