Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

O lume ARTfel

Perioada
mai-noiembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
250.000 lei

Proiectul O lume ARTfel continuă, amplifică și consolidează vectorii cei mai importanți ai programului Art Encounters, bazat pe dialog, acces la cultură, diversitate și excelență artistică. Expoziția personală Marius Bercea va atrage un public impresionant, variat, interesat de un artist remarcabil, prezent în ultimii 15 ani pe scena internațională. Cartea-instrument pedagogic If a story is present va fi un reper pentru inovația metodologică a mentoratelor aplicate scenei artistice din Timișoara de artiștii internaționali Yane Calovski și Hristina Ivanoska. Școala Curatorială de Toamnă, singurul proiect de acest tip din România, va continua reflecțiile derivate din Capitala Cultural Europeană despre ce mai înseamnă astăzi să fii european, internațional și global, având-o lider de curs pe prestigioasa curatoare stabilită la New York - Kate Fowle, care va lucra la Timișoara cu tineri curatori din toată lumea, dintre care o parte semnificativă români, consolidând așadar sentimentul de apartenență la o branșă și la o comunitate.

Timișoara aspiră la o mai mare vizibilitate și recunoaștere pe scena europeană, precum și la creșterea profilului internațional al orașului, iar acest proiect multidisciplinar oferă oportunitatea de a amplifica vocile artistice locale și de a facilita schimbul cultural transnațional. Proiectul adaugă valoare prin accentuarea diversității culturale și promovarea excelenței artistice, încurajând în același timp participarea și angajamentul comunității, pilonii proiectului fiind legați între ei de vectorul public și numeroase evenimente organizate pentru diferitele categorii de public. Prin abordarea sa integrată, proiectul își propune să creeze un ecosistem cultural mai robust și mai incluziv, promovând schimbul de idei și colaborarea transnațională.

Fundația Art Encounters Foundation a fost înființată în anul 2015 cu scopul principal de a susține arta contemporană românească și de a pune Timișoara pe harta evenimentelor culturale de calitate din Estul Europei. Primul eveniment organizat de Fundație a fost Bienala Art Encounters
2015, care a stat la baza traseului Encounters din dosarul de candidatură al orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, eveniment care a devenit cu adevărat o Bienală o dată cu ediția din 2017. Din anul 2018, Art Encounters apus bazele unui program permanent, iar activitățile Fundației se desfășoară în trei direcții majore: organizarea Bienalei Art Encounters și a programului permanent; sprijinirea educației și dezvoltarea de public prin programe educaționale dedicate; dezvoltarea unui repertoriu solid de rezidențe pentru artiști și curatori. Complementar direcțiilor majore, fundația dezvoltă un program editorial și proiecte de cercetare orientate înspre momente neglijate din istoria artei românești din ultimele decade.


Distribuie
Este utilă această pagină?