Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

O istorie de buzunar (dar nu numai) a Cenaclului Pavel Dan

Perioada
mai - iunie 2022
Suma solicitată
25.000 lei

Conceptul curatorial al acțiunii culturale O istorie de buzunar (dar nu numai) a Cenaclului Pavel Dan are la bază două direcții importante: valorizarea istoriei celui mai longeviv cenaclu literar studențesc din  România (peste 60 de ani de activitate neîntreruptă) prin crearea cărții dialog - O istorie de buzunar (dar nu  numai) a Cenaclului Pavel Dan și promovarea unuia dintre cei mai importanți scriitori timișoreni contemporani prin tipărirea și promovarea volumului de versuri Identitate contra cronometru (titlu în  lucru) - Poeme de Eugen Bunaru. 

Obiectivele acestei acțiuni sunt: valorizarea istoriei Cenaclului Literar Pavel Dan; susținerea creației literare  timișorene și promovarea literaturii timișorene și a istoriei acesteia la nivel local și național. Activitățile acțiunii culturale sunt: crearea cărții dialog O istorie de buzunar (dar nu numai) a Cenaclului  Pavel Dan și tipărirea acesteia în 500 de exemplare; redactarea volumului Identitate contra cronometru (titlu în lucru) - Poeme de Eugen Bunaru și tipărirea acestuia în 300 de exemplare; 1 eveniment de lansare a  celor 2 volume din cadrul acțiunii la librăria La două Bufnițe și online live pe paginile de facebook ale  partenerilor din proiect. Impactul acțiunii culturale este unul important atât la nivelul publicului, cât și la nivelul organizațiilor  partenere implicate în proiect, creând premisele pentru dezvoltarea unui public nou și competent din punct  de vedere cultural. În egală măsură acesta va oferi locuri de muncă pentru numeroși artiști și lucratori din  sectorul cultural, va ajuta pe termen mediu și lung la creearea unei comunități culturale (public) și va  contribui la susținerea activității organizației noastre. 

Casa de Pariuri Literare este un proiect editorial independent iniţiat în august 2010, primul titlu fiind reeditarea volumului de poezie „Spitalul manechinelor“ al Norei Iuga. Susţinută din pasiune şi nu din raţiuni  economice, întreţinută din resurse financiare proprii sau cu sprijinul autorilor şi prin efort consecvent,  Editura Casa de Pariuri Literare îşi propune a fi o cale de impulsionare a literaturii române, potrivit  sloganului: „Literatura română scrie pe mine!“. După cum îi arată şi numele, pariul propus este ca regulile  specifice lumii literare să fie respectate fără încrâncenare şi cu sensuri bine delimitate. Proiectul editurii are în spate experienţa underground (editarea de carnete gratuite de poezie și ediții sonore de carte la  reportofon), bifează etapele caracteristice unei dezvoltări echilibrate şi pune accent pe calitate şi competiţie. Editura derulează anual proiecte prin AFCN și ARCUB. Anul trecut, editura a donat toată expoziția lui Ion Cucu din cadrul proiectului Un album cât o istorie  literară (co-finanțare AFCN) și câte 40 de albume rezultate în proiect Bibliotecii Județene Timiș "Sorin Titel".  Tot anul trecut, editura a colaborat cu Casa de cultură a studenților din Timișoara, editând două volume co-finanțate de aceasta: Tranzit prin gara cu miros de tei (Anastasia Coste, debut), Versuri desprinse de pe  miocard (antologia premianților Concursului Național de Creație Literară Pavel Dan, ediția 2021). 


Distribuie
Este utilă această pagină?