Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

O interpretare simfonică a muzicii tradiționale bulgărești

Perioada
octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
87.218 lei

Banatul este recunoscut pentru mixul său cultural și etnic diversificat. România, Serbia și Ungaria, un teritoriu în care se întâlnesc culturii și tradiții diferite. În Banat există o prezență semnificativă a etniei bulgare în Banat conlocuitoare cu alte grupuri etnice. Diversitatea contribuie la caracterul distinct al regiunii și la bogăția sa culturală și lingvistică. Bulgarii bănățeni locuiesc în această regiune din secolul XVII și vorbesc o limbă aparte, o formă codificată a dialectului bulgar oriental, cu influențe lexicale din germană, maghiară, română și sârbocroată. Sunt singurii bulgari care utilizează alfabetul latin. De-a lungul anilor, aceștia și-au păstrat tradițiile și obiceiurile care au fost duse mai departe din generație în generație.

Concertul de muzică simfonică care reinterpretează muzica tradițională bulgărească este o inițiativa a compozitorului Denis George Ardelean. Manifestarea artistică va fi realizată în colaborare cu Filarmonica Banatul Timișoara. Caracterul inovativ al proiectului constă în explorarea noilor tehnici și aranjamente orchestrale prin adaptarea muzicii tradiționale bulgărești pentru orchestră simfonică.

Uniunea Bulgară din Banat – România a fost fondată în 1990 și are mai multe filiale care funcționează în localități în care există cetățeni de etnie bulgară.  Scopul uniunii este de a păstra tradițiile și cultura bulgară și de a promova, proteja și conserva moștenirea culturală și tradițiile comunității bulgare din această regiune. Prin organizarea de evenimente culturale, activități educaționale, proiecte artistice și sociale, Uniunea
Bulgară încurajează implicarea membrilor comunității în transmiterea și perpetuarea valorilor culturale bulgare către generațiile viitoare.


Distribuie
Este utilă această pagină?