Novus&Point este un proiect editorial, de mediere culturală și de educație, legat organic de proiectele Asociației Contrasens, are ca scop Medierea ideilor și curentelor noi în gândirea critică internațională prin traducerea unor autori contemporani în limba română și promovarea artiștilor contemporani timișoreni prin editarea de carte și album de artă și organizare de evenimente conexe de promovare și vizibilitate pentru traducători români și artiști vizuali timișoreni. Se implementează în parteneriat public-privat și privat-privat cu Universitatea de Vest, Fundația Art Encounters, Librăria La Două Bufnițe, Institutul Francez Timișoara și Centrul Cultural German Timișoara și Asociația Sfera Timișoarei.
Proiectul aduce pe piața de carte din România trei traduceri a doi autori, Luc Boltanski - Despre critică. Breviar de sociologie a emancipării - traducere din franceză și postfață Bogdan Ghiu, Byung Chul Han - Topologia violenței - traducere din germană Mirela Iacob, prefață Dana Sarmeș, Byung Chul Han - Societatea Paleativă. Durerea azi - traducere din germană Mirela Iacob, prefață Alexandru George Condrache și o carte-obiect album de artă LILIANA MERCIOIU POPA, cu texte critice de Ileana Pintilie Teleagă, Maria Orosan Telea și Diana Marincu, traducerea textelor în limba engleză Antuza Antonia Genescu, în designul lui Alice Stoicescu, fiecare titlu într-un tiraj de 500 exemplare.
Propune opt ateliere despre design, editare, tipar de carte, texte critice pentru cartea de artă, și șase evenimente conexe, mediate de mediatori profeșioniști și are ambiția de a angaja minimum 1000 de participanți la evenimentele proiectului. Dezvoltă baza de resurse în educație a Contrasens și donează 62 de exemplare către 40 de biblioteci școlare și universitare. Primește în internship/job-shadowing 5 tineri din cadrul UVT cu specializare în editare de carte, comunicare și promovare, fotografierea lucrărilor de artă pentru catalog și prelucrare de imagine, tehnicile tiparului, management de proiect. Este sustenabil față de mediu, tiparul fiind pe hârtie reciclată. Asociația Contrasens, împreună cu Art Encounters, având un parteneriat strategic și solid, de mulți ani, și-au reunit resursele pentru a înființa, în cadrul Centrului de Cercetare al Artei, Filmului și Literaturii Est-Europene, o bibliotecă specializată, de nișă - Camera de Studiu - parte integrantă din proiectele Contrasens și Art Encounters, respectiv școlile TMcult, Bienala de Artă Contemporană Art Encounters, ajunsă anul acesta la ediția cu numărul 4; Școala de curatorie, ajunsă la ediția 4.