Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Nocturnalii – Platformă Teatrală Independentă, stagiune indoor, Ed. 6

Perioada
mai - noiembrie 2022
Suma solicitată
75.000 lei

Nocturnalii este un program teatral, creativ și comunitar,  o platformă durabilă de teatru  independent, care răspunde nevoii consistente a comunității de acces la fenomenul teatral actual, la texte fundamentale ale culturii în montări contemporane.  Ediția a  VI-a a stagiunii independente  Nocturnalii indoor se concentrează pe efortul de a restaura relația actor-spectator, de a folosi teatrul și  funcția sa socială ca o forță concentrică de reconstrucție a comunităților, afectate izolarea și  schimbările din anii pandemici. Arte-Factum este creator de conținut cultural  și va susține spectacole din portofoliul său, inspirate de opere ale lui G.M.Marquez,  W.Shakespeare, Salvador Dali, Thomas Mann, F.M. Dostoievski, dar și texte contemporane. Programul  stagiunii cuprinde și concerte de muzica teatrului, expoziții de etnosculptură, sesiuni Q&A cu artiștii și  publicul, campanii sociale (împreună cu partenerii, Organizația Salvați Copiii România și Fundația  Timișoara 89). 

Nocturnaliile se adresează publicului deschis către  noile estetici teatrale (cu un consistent  segment fidelizat în edițiile anterioare), publicului tânăr, publicului cultural de tranzit (spectacolele  sunt traduse în engleză), prin targetarea turismului cultural, dar și zonelor  sociale periferice, fără acces  la teatru, prin reprezentații în zone vulnerabile socio-cultural, oameni ai străzii, tineri dezinstituționalizați, vârstnici fără venituri. Spectacolele sunt jucate în spații teatrale, precum Sala  Studio a Teatrului Maghiar (partener al proiectului) , dar și în spații non-teatrale reconfigurate pentru  teatru, precum Studioul Franciscan (Piața Libertății), Studioul Arhipelag (zona Freidorf) și kibbutzul  independent Arte-Factum din Piața Bălcescu. Toate proiectele scenice  sunt rezultante ale unor  laboratoare de introspecție teatrală (pedagogie teatrală), cu actori selectați în urma unor castinguri  internaționale deschise, realizându-se o rețea dinamică de relații teatrale. 

Spectacolele Arte-factum  sunt accesibilizate ca mesaj, pun la dispozitie translare narativă pentru nevăzători și translare LMG la  unele reprezentații, este încurajată mobilitatea ecologică. Rezultatele proiectului la fiecare ediție,  aderența la public, evoluția și performanțele actorilor, încadrarea organică în programul CCE,  probează, credem, oportunitatea și necesitatea continuității Nocturnaliilor Arte-Factum. Asociația Culturală Arte- Factum./ Companie de teatru independent/ Cultură comunitară/ Cercetare teatrală  / Artă contemporană/ Pedagogie teatrală/Laborator de instrospecție teatrală/Arte vizuale/Etnosculptură/Muzică contemporană/Critică teatrală/Regenerare urbană/ Studio de actorie/  Kibbutz teatral. Asociația Culturală Arte-Factum a fost înființată, în 2008, ca o platformă de cultură  contemporană.  


Distribuie
Este utilă această pagină?