Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Nașterea și Moartea în Orșova

Organizator
Bogdan Gîrbovan
Perioada
decembrie 2022 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

„Proiectul  – Fotogenealogia – reprezintă cercetarea și practica mea în cadrul unui doctorat profesional, în cadrul Școlii  Doctorale (IOSUD), din cadrul Universității Naționale de Arte București. Fotogenealogia cercetează, prin filtru personal, județul Mehedinți. Bursa va facilita o fracțiune din cercetarea și practica mea, în speță două vizite de studiu și documentare în Orșova, județul Mehedinți. Pentru a putea avea o imagine antropologică a orașului de pe malul Dunării, am  nevoie de o ședere mai îndelungată acolo, care să îmi permită să observ intimitățile urbane și ale peisajului.

Până acum, cercetarea mea vizuală s-a desfășurat preponderent în Drobeta-Turnu Severin și două sate din împrejurimi, care îmi erau familiare din copilărie. Următorul pas e să iau localități punctuale ca țintă, iar acum  este rândul Orșovei. Bursa m-ar ajuta să petrec mai mult timp acolo decât mi-aș permite altfel, completând o  piesa din puzzle-ul acestei lucrări ample. 

Practica mea  îmbină fotografia cu antropologia și studiul social, așa că se întâmplă mai lent decât alte practici fotografice care nu au nevoie să lege o relație apropiată cu subiectul sau subiectele abordate. Pentru a putea documenta și reda esența locurilor, oamenilor și peisajelor pe care le abordez, îmi e necesar să mă împrietenesc cu ele și să le tratez cu respect, evitând senzaționalismul atractiv vizual, care poate fi tentant atunci când ești turist.  

Fotogenealogia se referă la faptul că, la fel cum un arbore genealogic ne arată tot trecutul nostru familial, cel puțin la ce avem acces de la strămoșii nostri, la fel și fotografia prezintă și reprezintă întotdeauna trecutul, care trebuie cunoscut în detaliu pentru a face pași în viitor. De cand ne naștem, potențialul nostru neuronal este acela al ființei umane realizate din viitor, dar  conexiunile ne sunt încă reduse. Rețeaua se țese puțin câte puțin, prin contact cu membrii familiei noastre și  cu acele cunoștințe pe care ni le transmit ei. Noi suntem moștenitorii experiențelor unui lung șir de oameni, care printr-o serie de întâmplări au devenit familia noastră. Fiecare individ este produsul a două forțe: forța de imitație și forța de creație. Familia sau clanul nu ne permit să evoluăm decât într-o singură direcție. Eul este un cumul al repetițiilor care vin necondiționat din arborele genealogic, dar și al imaginilor si scenelor trecutului în care am avut un aport decizional de participare.” 

 

Bogdan Gîrbovan (n. 1981, Drobeta-Turnu Severin) trăiește și lucrează în București. A absolvit Facultatea de Arte București cu seria de fotografie 10/1, care e și cea mai cunoscută lucrare a sa, 10 peisaje interioare care surprind particularitățile aceluiași spațiu construit, dar la etaje diferite. Fotografia lui analizează categorii, prin narațiuni personale, și explorează relația dinamică dintre natură și om. Printre proiectele lui se numără Uniforme și Veșminte, RAPI, 5@14 și Două luni nicăieri.

A avut opt expoziții personale în Lodz, București, Timișoara și Paris, pe lângă participarea în expoziții de grup în București, Madrid, Zurich, Praga, Veneția, Paris, Istanbul și Chicago. Fotografiile sale au fost publicate în Punctum, NYArts Magazine, Fotografija, IDEA, Post Photography. În 2017 a produs, în colaborare, cartea RAPI, iar în 2019 a publicat cartea de artist Categorii, îngrijită de Galeria Posibilă.


Distribuie
Este utilă această pagină?