Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Narațiuni Sonore/Sonic Narratives 2024

Perioada
20 iunie-23 iunie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

Proiectul Narațiuni Sonore/Sonic Narratives 2024 presupune o explorare a spațiului sonor urban împrejurul Canalului Bega prin metode de cercetare artistică și o canalizare a acestui proces într-o serie de de intervenții artistice cu caracter temporar. Între 13 -16 iunie 2024, publicul este invitat alături de artiști și cercetători ai spațiului urban într-o călătorie de ascultare activă de-a lungul canalului, care să ofere experiențe plăcute, transformatoare, care să stimuleze gândirea critică și să angajeze în mod activ publicul participant într-o evaluare personală legat de impactul nostru asupra mediului și să-l proiecteze în apărător și constructor al unei relații mai strânse cu Bega și cu spațiul urban.

De la plimbări sonore și evenimente care pun în valoare proprietățile acustice ale diferitelor spații de-a lungul râului, până la concerte, proiecții și dispozitive de ascultare în piscinele și în clădirile abandonate de pe malul Canalului Bega, proiectul Narațiuni Sonore trage un semnal de alarmă, demonstrează un potențial și invită la creativitate cu privire la felul în care gestionăm azi relația cu Bega și mai ales modalitățile prin care putem să-i afirmăm prezența în spațiul urban din viitor.

Asociația SIMULTAN este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2005 de un grup de artiști din Timișoara. Asociația și-a propus dezvoltarea unei platforme artistice interdisciplinare dedicate artelor vizuale contemporane și sonore, prin diferite proiecte, acțiuni și evenimente culturale care au caracter cercetativ și implică utilizarea noilor media în materializarea lor. Asociația propune anual, în cooperare cu diferite organizații și/sau instituții, o suită de proiecte (festival, expoziții, ateliere, concerte, proiecții video și intervenții în spații publice) și întâlniri tematice pentru promovarea acestei abordări pe plan local dar și în raport cu contextul global. Asociația a contribuit la dezvoltarea dosarului de candidatură pentru Timișoara - Capitală Culturală Europeană 2023 și a fost gazda traseului Lumini captivante.


Distribuie
Este utilă această pagină?