Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Mural Stand with Ukraine

Perioada
august 2022
Suma solicitată
57.820 lei

Revoluția din decembrie 1989 din România a început la Timișoara. Istoric, a fost un punct de cotitură pentru că a declanșat revoluția care a dus la căderea regimului comunist. Proiectul Mural Stand with Ukraine este despre solidaritate cu Ucraina în războiul declanșat de Rusia. O formă artistică de conștientizare, iar acțiunile realizate de comunitatea locală împreună cu refugiații ucraineni au consolidat o legătură puternică. Pictura murală poate fi un exemplu și pentru alte orașe din România, o formă artistică de conștientizare, dar și o declarație de solidaritate #standwithukraine.

În Timişoara locuiesc aproximativ 1.000 de refugiaţi din Ucraina. Forțați să își părăsească casele, trecând prin teritorii ocupate de trupele rusești, fugind de război pentru a-și proteja copiii. Majoritatea refugiaților e constituită din mame cu copii sau persoane în  vârstă. Instituțiile și organizațiile publice din Timișoara s-au solidarizat cu refugiații oferind asistență umanitară, materială,  morală, fizică și psihologică refugiaților ucrainenilor la Timișoara. Acțiunea fără precedent s-a organizat în  proiectul Timişoara pentru Ukraina.

Ziua de 24 august este ziua națională a Ucrainei. Este ziua care marchează adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică semnată în anul 1991. Marchează sângeros 31 de ani de independență și jumătate de an de apărare eroică a Ucrainei împotriva agresiunii ruse. Proiectul marchează modul în care românii s-au solidarizat cu ucrainenii în ciuda oricăror diferende istorice. Ceea ce ne unește este lupta pentru valorile democratice.


Distribuie
Este utilă această pagină?