Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Munca și spațiul la feminin

Perioada
septembrie - octombrie 2022
Suma solicitată
75.000 lei

Munca și spațiul la feminin este un proiect de intervenție culturală menit să atragă atenția unui public divers asupra identității și condiției femeii din Timișoara, din perspectiva vieții sale profesionale, documentată prin interviuri și prin analizarea organizării muncii și a spațiului de muncă. Proiectul se adresează celor  două comunități specifice de pe piața locală de muncă: Fabrica de Textile Pasmatex și compania multinațională Ametras, prin intervenția directă în aceste comunități a unui grup divers de artiste locale. Activitățile propuse sunt menite să ofere unui număr de minim 30 de femei oportunitatea de a participa la ateliere de mișcare și wellbeing prin muzică și la un proces de documentare artistică - prin interviuri și fotografii. Rezultatele acestei documentări vor fi prezentate publicului în forma unei expoziții multimedia desfășurate la Faber. Evenimentul de vernisaj va debuta cu o dezbatere publică între femei care au participat la activități de proiect, echipa artistică și public și va fi moderată de Simona Herczeg - coordonator de proiect și doctorand în Sociologie. 

Proiectul propus are o puternică natură interdisciplinară și inclusivă, creând un mediu complex de femei de categorii diferite de vârstă, din medii profesionale diverse ( industrie textilă, corporație, artă, sociologie), conectate prin dialog și curiozitate, punând acces pe explorarea experienței de lucru prin prisma spațiului și a poveștilor personale ca reflexii ale identității. Proiectul va fi realizat în perioada august - octombrie 2022 și este inițiat de Asociația Noi Re-Creăm - singurul ONG local care aduce pe agenda culturală teme feministe - și este bazat pe colaborarea cu o echipă artistică formată din: Carmen Lidia Vidu - realizatoare a documentării și a expoziției multimedia, Cristian Văduva - artist video, Oana Stoian - fotografă,  Angelica Postu, Lavinia Urcan - coregrafă. Activitățile se vor desfășura la sediile Fabricii Pasmatex, al companiei Ametras și la Faber. 

Asociația Noi Re-Creăm este o asociație activă în mediul cultural și educațional din Timișoara. Asociația a reușit să dezvolte în cei opt ani de la înființare o comunitate locală a artizanilor și designerilor de obiect- sub numele de Artisans Bazaar (numele provine de la evenimentele dedicate organizate de 5 ori pe an) și Timișoara Design Days (2018-2020, 3 ediții). Noi Re-Creăm este un nume legat de activitățile de street art, având în portofoliu proiectul Umbrele pe Cer (umbrelele colorate de pe strada Alba Iulia, Street Art Painting). Activitatea asociației se întinde și către zona educațională, fiind unul dintre actorii locali care implementează proiecte de schimburi internaționale de tineri, în cadrul programului Erasmus+. Asociația a colaborat de-a lungul timpului cu autorități publice locale și naționale, dar și cu organisme europene în implementarea de proiecte. Mai mult, membrii asociației au fost implicați în numeroase proiecte de anvergură precum pregătirea pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană, Timișoara Capitala Tineretului din România, Bienala Art Encounters și alte proiecte majore derulate de Primăria Municipiului Timișoara.


Distribuie
Este utilă această pagină?