Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Meet, Point and Shoot la Timișoara

Perioada
15 august-15 octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

Proiectul Meet, Point and Shoot la Timișoara este despre educație de film documentar și drepturile omului alături de migranți  și urmărește crearea unor oportunități de educație informală pentru liceeni și publicul larg cu privire la filmul documentar și drepturile omului, menite să contribuie la incluziunea socială a participanților din comunitățile de migranți din Timișoara, alături de participanți și public din comunitatea gazdă. Proiectul are două componente.

Componenta atelierele pentru liceeni, intitulate Meet, Point and Shoot oferă adolescenților o introducere în noțiunile de bază ale limbajului audiovizual și se vor desfășura pe parcursul a 5 zile. Șaisprezece liceeni (8 migranți și 8 români) din Timișoara vor fi selectați în urma unui apel de înscrieri. Componenta de proiectare a unei selecții de filme documentare în contextul unor evenimente cu dezbateri. Vor fi organizate minim 5 evenimente cu proiecții de film și dezbateri tematice cu invitați în cinematograful Victoria din Timișoara. Tot în cadrul acestei componente va avea loc și programul Juriul Liceenilor. Un număr de 16 liceeni vor discuta şi deprinde noțiuni care țin de drepturile omului, educație media și film documentar. Pe parcursul atelierului liceenii vor participa în timpul zilei la întâlniri de lucru și discuții cu ceilalți colegi din juriu și cei doi tutori, iar serile vor participa la proiecțiile din cinematograf, urmând ca la final să delibereze și să aleagă un film câștigător din programul festivalului.

Proiectul mizează pe rolul formator al filmului documentar, în special pentru publicul tânăr. Atelierele mixte de educație cinematografică se vor adresa liceenilor din Timișoara și celor din comunitatea de migranți din Timișoara, cu vârste cuprinse între 14-19 ani. Programul atelierelor se va desfășura în grupe mixte, formate din 8 adolescenți migranți și 8 adolescenți români. Doi tutori cu experiență de lucru cu liceeni vor ghida grupele mixte pe parcursul atelierelor. De asemenea, se va organiza pentru publicul larg din Timișoara o serie de proiecții de film documentar urmate de dezbateri cu invitați și experți în jurul unor subiecte care pun în discuție aspecte relevante pentru situația migranților și a drepturilor omului. OWR deține experiență anterioară în derularea unor inițiative similare și a beneficiat de suportul constant al unor colaboratori avizați, precum UNHCR România și Asociația LOGS - Grup de Inițiative Sociale din Timișoara.

Asociația One World Romania este unul dintre cele mai semnificative organisme promotoare de film documentar și drepturile omului din România. În anul 2008, la debutul festivalului One World Romania, nu exista o ofertă semnificativă de acțiuni culturale legate de filmul documentar, iar publicul nu avea aproape deloc cunoștințe legate de acest gen. One World Romania a sprijinit evoluția cererii – dar și cea a producției de film documentar, ceea ce a dus la un interes crescut pentru acest gen în România. OWR a organizat în peste 16 ani de activitate, peste 800 de proiecții de filme documentare în premieră națională, cu evenimente conexe precum ateliere de film, dezbateri, concerte, performance-uri, cine-cluburi și co-producții internaționale. Asociația depune eforturi susținute pentru a aduce filmul documentar, pe diferite căi, către un public cât mai larg, pentru a susține creația de film documentar in România, precum și pentru a încuraja dialogul social și depășirea vulnerabilităților sociale.

Scopul OWR este de a sprijini promovarea, producția și distribuția de film documentar în România, precum și de a încuraja dialogul social prin intermediul culturii de film documentar și proiecte de colaborare internaționale și locale. În scopul promovării filmului documentar și a dezbaterilor pe tema drepturilor omului, Asociația One World Romania desfășoară o serie de proiecte pe tot parcursul anului: One World Romania – Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului (ajuns în 2024 la cea de a 17-a ediție); Proiectul de distribuție alternativă de film documentar „KineDok”; Proiectul de recuperare a patrimoniului de film documentar românesc Sahia Vintage; Atelierul de dezvoltare de film documentar „Civil Society Pitch”; Documentare la bibliotecă - educație media prin film documentar; Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania în țară.


Distribuie
Este utilă această pagină?