Proiectul Cameliei Iordache în cadrul Bursei de Creație Energie! este un demers creativ în zona artelor spectacolului și presupune producerea unei lecturi publice pe un text dramatic original și nou. Camelia Iordache are în vedere migrația dus - întors, deoarece tratează, alături de plecare (fuga de regim sau din calea conflictelor armate și a persecuției), preponderent fenomenul de revenire. Un fenomen mai puțin studiat în raport cu migrația definitivă, specific populației îmbătrânite și/sau inactive. Planul de creație își propune să se concentreze asupra unor aspecte precum: efectele emoționale pe care revenirea din migrație le produce (rol de alinare sau de amplificare a traumelor), relația cu spațiul care a fost cândva lăsat în urmă și explorarea consecințelor prin retrăirea trecutului.
Migrația este un subiect amplu, însă Camelia Iordache a ales să se concentreze pe un caz particular: Orșova-Porțile de Fier, axându-se pe un număr limitate de povești ale unor persoane și care au ecouri în prezent. Atât în trecut, dar și în prezent, Orșova-Porțile de Fier este o zonă a unor mișcări ale populației peste și dinspre Dunăre. Această mobilitate are o mare influență asupra destinelor individuale. Pe de o parte, Orșova este un oraș de frontieră pe unde, înainte de 1989, în timpul dictaturii comuniste, mii de români au trecut granița în timpul comunismului, înot sau cu barca, pe malul opus, în Iugoslavia, și de acolo mai departe spre Lumea
Liberă. Unii nu au reușit, fiind împușcați, ori arestați. În prezent, zona este una fierbinte, fiind un culoar prin care migranți din Afganistan, Siria, Irak ș.a unde aceștia încearcă să treacă fraudulos peste Dunăre în sens invers, dinspre Serbia spre România.Proiectul Cameliei Iordache oferă o viziune nuanțată a fenomenului migrației prin aceea că redă povești individualizate cu diferite încărcături emoționale, un fragment de radiografie socială. Este relevant, în primul rând, prin funcția sa de motor de recuperare a memoriei, care face și o reconstituire a unor momente istorice pentru o mai bună raportare la prezent. O pledoarie pentru un angajament empatic de solidarizare cu fragilitatea și intimitatea dramelor personale, dar şi un angajament de învățare, destinat mai ales publicului tânăr, prin aceea că investighează evenimente istorice și îndeamnă la reflecție. Premisa de la care pornește cercetarea artistică a Cameliei Iordache o constituie convingerea că dramaturgia bine documentată reprezintă un instrument de cunoaștere a lumii. Reconstituirea unor povești personale ce țin de istorie și realități sociale, așezate în raport cu actualitatea, reprezintă o oglindă a lumii în care trăim.
Cornelia Iordache a absolvit studii postuniversitare de master Creative Writing la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Veste Timișoara. A activat în calitate de referent marketing, ulterior, secretar artistic, la Teatrul German din Timișoara, în perioada 2007-2012.
Primii paşi către dramaturgie i-a făcut în anul 2012 atunci când textul ei Casa noastră a câştigat Premiul al II-lea la secţiunea Dramaturgie din cadrul concursului de idei INSPIRED. Au urmat montări ale textelor Luni și Pauze de respirație la Teatrul Național Târgu-Mureș și la Teatru de Nord Satu Mare. În anul 2018 a obținut o rezidență de scriere dramatică la Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca, sub îndrumarea Alinei Nelega. În cadrul proiectului Cămine în mişcare (2020), textul documentar-manifest N-am şterge nimic a fost reprodus sub formă de teatru-film.
Textul Tabăra a fost desemnat câştigător la Festivalul DbutanT 2021 şi inclus în antologia 5 poveşti în cinci tablouri coordonată de Székely Csaba, dramaturg. Piesa Normă dublă (2023) a fost prezentată sub formă de spectacol-lectură, ca parte a Bursei de creație artistică Energie! acordate de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023. A fost desemnată câștigătoare, alături de alte patru texte, în cadrul concursului de piese scurte al Festivalului Național de Teatru 2023 și montată sub formă de spectacol-lectura de către Monica Stoica, la Teatrul Național I. L. Caragiale București.