Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Lumini captivante

Perioada
mai - noiembrie 2022
Suma solicitată
400.100 lei

Traseul Lumini captivante propune redirecționarea atenției de la lumina artificială a dispozitivelor către lumina interioară a individului pentru a genera noi conexiuni prin experiențe comune, dar și pentru a oferi o reflecție critică asupra noilor tehnologii. Noile tehnologii ne pot ține izolați în propria noastră bulă, dându-ne un fals sentiment de conexiune, dar sunt și un instrument fundamental pentru co-crearea și partajarea conținuturilor culturale. Astfel, traseul încurajează privitorul să-și orienteze adicția de tehnologie către conținut cultural și incluziune digitală. Lumini captivante va functiona ca un motor de acțiune/interacțiune artistică și socială în spațiul public prin abordări interdisciplinare. Pe parcursul ultimilor ani, programul s-a dezvoltat în mai multe direcții printr-o serie de proiecte cum ar fi - Progres. Schimbări de paradigmă în viitorul spațiu Multiplexity sau Narațiuni Sonore în spațiul public. Scopul proiectului este lărgirea contextului pentru producția artistică în Timișoara folosind orașul ca platformă și subiect. De asemenea, proiectul este un proces de cercetare a rolurilor artiștilor specializați și practicienilor transdisciplinari prin procese care esențializează fenomenul tranziției urbane, memoriei și temporalității. Dezvoltarea și consolidarea relațiilor organizaționale în jurul proiectului Timișoara 2023.

Programul urmărește să reunească practicieni și profesioniști locali și internaționali, artiști care activează în domeniul artelor sonore, vizuale și al culturii digitale. Scopul acestui proiect colaborativ este lărgirea contextului pentru producție artistică în Timișoara folosind orașul ca platformă pentru explorare artistică și un reper în cercetarea rolului artistului specializat sau al practicienilor hibrizi printr-un proces ce esențializează fenomenul tranziției urbane, memoriei și temporalității. Obiectivul imediat este nu doar de a susține practicienii locali, dar și de a le oferi forumul public și promovarea prin care mesajul lor poate ajunge public prin mijloacele noilor medii de creație care trebuie să satisfacă cererea publică de artă contemporană și concepte noi cu rol experimental și inovativ. Este anul 2023 și lumea este plină de utilizatori media. Toata lumea este preocupată de lipsa timpului, așa incat nimeni nu are cu adevărat timp să se gândească la acesta, să-l înțeleagă. Cu cât avem mai puțin timp la dispoziție, cu atât mai multă informație stă la dispozitia noastra pentru a ne investi timpul în ea. Cursorul se misca întotdeauna înainte și promite în mod constant satisfacție prin intermediul unui alt moment crucial din scenariu.

Evoluăm spre un viitor perfect dar în același timp trăim în mod continuu în trecut, din moment ce orice nouă experiență este evaluata numai în raport cu amintirile noastre; dar cum poate fi posibila orice nouă experiența fără o imediată analiza asupra a tot ceea ce s-a intamplat inainte? Până la urmă, întrebarea este dacă utilizatorii din ziua de azi se alimentează din media sau viața noastra a devenit instrumentul care îi impulsionează… Traseul Lumini captivante propune redirecționarea atenției de la lumina artificială a dispozitivelor către lumina interioară a individului pentru a genera noi conexiuni prin experiențe comune, dar și pentru a oferi o reflecție critică asupra noilor tehnologii. Noile tehnologii ne pot ține izolați în propria noastră bulă, dându-ne un fals sentiment de conexiune, dar sunt și un instrument fundamental pentru co-crearea și partajarea conținuturilor culturale. Astfel, traseul încurajează privitorul să-și orienteze adicția de tehnologie către conținut cultural și incluziune digitală. Lumini captivante va functiona ca un motor de acțiune/interacțiune artistică și socială în spațiul public prin abordări interdisciplinare. 


Distribuie
Este utilă această pagină?