Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Lumini captivante/Addictive Lights

Perioada
mai - septembrie 2023
Suma solicitată
473.200 lei

Este anul 2023 și lumea este plină de utilizatori media.  Lumea este preocupată de lipsa timpului, așa încât nimeni nu are cu adevărat timp să se gândească la acesta, să-l înțeleagă. Cu cât avem mai puțin timp la dispoziție, cu atât mai multă informație stă la dispozitia noastră pentru a ne investi timpul în ea. Cursorul se mișcă întotdeauna înainte și promite în mod constant satisfacție prin intermediul unui alt moment crucial din scenariu. Evoluăm spre un viitor perfect, dar în același timp trăim în mod continuu în trecut, din moment ce orice nouă experiență este evaluată numai în raport cu amintirile noastre. Cum poate fi posibilă orice nouă experiență fără o imediată analiză asupra a tot ceea ce s-a întamplat înainte? Până la urmă, întrebarea este dacă utilizatorii din ziua de azi se alimentează din media sau viața noastră a devenit instrumentul care îi impulsionează.

Traseul Lumini captivante propune redirecționarea atenției de la lumina artificială a dispozitivelor către lumina interioară a individului pentru a genera noi conexiuni prin experiențe comune, dar și pentru a oferi o reflecție critică asupra noilor tehnologii. Noile tehnologii ne pot ține izolați în propria noastră bulă, dându ne un fals sentiment de conexiune, dar sunt și un instrument fundamental pentru co-crearea și partajarea conținuturilor culturale. Astfel, traseul încurajează privitorul să-și orienteze adicția de tehnologie către conținut cultural și incluziune digitală.  

Lumini captivante va funcționa ca un motor de acțiune/interacțiune artistică și socială în spațiul public prin abordări interdisciplinare și este compus din cele patru proiecte:  - Narațiuni sonore/Sonic Narratives - Progres. Schimbari de paradigma/Paradigm Shifts, - De vorba cu străinii/Talking to strangers, - Tactici temporare/Temporary Tactics. Traseul Lumini captivante încurajează privitorul să-și orienteze adicția de tehnologie către conținut cultural și incluziune digitală. Pe parcursul ultimilor ani, programul s-a dezvoltat în mai multe direcții printr-o serie  de proiecte cum ar fi - Progres. Schimbări de paradigmă în viitorul spațiu Multiplexity sau Narațiuni Sonore  în spațiul public. 


Distribuie
Este utilă această pagină?