Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Lumi acvatice, vise în deșert

Perioada
iunie-noiembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

Lumi acvatice, vise în deșert este un proiect cultural educațional nonformal, implementat de Asociația Foc și Pară, respectiv de spațiul Indecis artist run. Evenimentele vor avea loc în diverse locații din Timișoara, cum ar fi Indecis Artist Run, spațiul C4 Company și spații publice de-a lungul malului Râului Bega, dar și în zone rurale, precum Mlaștinile și Rezervația Ornitologică Satchinez. Proiectul își propune să valorifice patrimoniul natural pentru a sensibiliza publicul asupra schimbărilor climatice și pentru a promova o conviețuire mai armonioasă cu mediul înconjurător și cu ființele non-umane. În același timp, proiectul urmărește să ofere cunoștințe științifice prin intermediul mijloacelor artistice.

Două evenimente din cadrul proiectului - Culture Quest și Cozzzmonautica, vor facilita accesul publicului la educație prin activități multidisciplinare, combinând științele naturale cu teorii speculative și Science Fiction. Proiectul va include prezentări teoretice susținute de specialiști naționali și internaționali din diverse domenii, ateliere practice, proiecții video, intervenții în spațiul public și performance-uri sonore. Proiectul Lumi acvatice, vise în deșert reunește abordează noi moduri de a conversa despre natura atât pe planeta noastră, oferind un spațiu de dezbatere și practici creative în rândul comunității locale.

Asociația Foc și Pară a fost înființată în anul 2016 de către Mimi Ciora, Sergiu Sas și Florin Fâra, cu scopul de a promova și de a susține activități în domeniul artei contemporane și al educației alternative. Printre principalele obiective se numără implicarea și sprijinirea artiștilor, atât naționali, cât și internaționali, în evenimente diversificate, care stimulează producția artistică în diferite forme. De asemenea, dezvoltarea și implementarea proiectelor educaționale care utilizează arta și cultura reprezintă o prioritate pentru asociație.

Unul dintre proiectele sale cheie în domeniul educației este programul Culture Quest care se desfășoară de mai bine de doi ani. Culture Quest reprezintă un ansamblu de evenimente care au ca scop popularizarea științei prin mijloace artistice și metodologii pedagogice alternative, derulate în colaborare cu artiste/artiști/artistx și instituții dedicate cercetării științifice din Timișoara. La fel ca programul educațional Utopia, implică tinerii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, îmbinând o abordare pedagogică nonformală cu valorile contemporane și activități practice, având ca rezultat o strategie de învățare activă a artei contemporane.


Distribuie
Este utilă această pagină?