Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Looking Forward to Look Back

Organizator
Alexandra Mocan
Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

În cadrul Bursei de Creație Energie!, proiectul Alexandrei Mocan este o contemplare asupra timpului și presiunilor asociate cu limitele impuse de acesta – de la deadline-uri la limitele vieții, și până la necunoscutul care urmează după viața noastră aici. Alexandra Mocan consideră că pentru că nu putem cunoaște ce ne rezervă viitorul după timpul nostru fizic, suntem supuși unei varietăți de presiuni care ne împing să valorificăm această resursă în moduri specifice. Investigațiile artistei gravitează în jurul frustrării de a nu putea recupera timpul pierdut și absurditatea dorinței noastre de a trăi în grabă, o mentalitate influențată în mare măsură de ideologia corporatistă și a succesului - specifică culturii occidentale. Întrebarea retorică pe care Alexandra Mocan și-o pune este dacă oare toată viteza cu care trăim ne apropie mai repede de consumul absolut al timpului.

Prin intermediul unor lucrări pe care le va prezenta într-o expoziție, Alexandra Mocan va încerca să răspundă metaforic si ironic acestei întrebări retorice. Una dintre lucrările prezentate va avea un caracter autobiografic, va genera seria propusă. Artista va replica un gest pe care îl făcea în copilărie, atunci când încerca să extindă ziua dând limbile ceasului înapoi, pe atunci neștiind că este un gest inutil, crezând că timpul chiar se poate da înapoi.  Un video performativ în care va da înapoi limbile de la un ceas – iar prin intermediul montajului să redea învârtirea înapoi a numărului de ore care să semnifice durata a 33 de ani – 289,272 de ore, chiar vârsta Alexandrei Mocan – un fel de întoarcere la începutul timpului ei. Video-ul va fi prezentat sub forma unei video-proiecții. Pe parcursul perioadei de creație, preocuparea Alexandrei Mocanu va fi de a analiza capacitatea lucrărilor de a funcționa împreună.

Alexandra Mocan este o artistă vizuală, lucrătoare culturală și curatoare stabilită în Cluj-Napoca, unde a co-fondat MATCA artspace în anul 2017, cu scopul de a dezvolta o platformă dinamică pentru comunitatea artistică locală. Absolventă a programului de masterat în pictură la UAD din Cluj-Napoca, practica ei artistică variază între diverse forme - de obicei alegând mediul în raport cu subiectul pe care vrea să îl exploreze. Alexandra Mocan este interesată în special de modalități de manipulare a percepției și a subiectelor explorate în opusul lor. De cele mai multe ori se folosește de umor în ceea ce privește estetica și funcționalitatea, inventând noi roluri sau funcții imposibile pentru obiecte obișnuite. Multe dintre lucrările ei provoacă așteptările privitorilor, inducând reflecții asupra comportamentelor automate și convingerilor preluate automat. Alexandra Mocan urmărește să construiesc scenarii în care converg disfuncționalitatea și ironia.


Distribuie
Este utilă această pagină?