Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Linia (de conduită), trăsătura (de caracter) și punctul (de vedere)

Perioada
17-19 februarie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
25.000 lei

Linia (de conduită), trăsătura (de caracter) și punctul (de vedere) este proiectul de expoziție personală al artistei Liliana Mercioiu Popa, curatoriată de Ami Barak, derulat de Asociația T-act /Centrul de Artă Contemporană și Studii Teoretice în parteneriat cu Fundația ArtEncounters, Facultatea de Arte și Design din Timișoara și firma Civitronic SRL, în spațiul alternativ Pavilion / ISHO, în perioada 18 februarie - 18 martie 2023. Realizarea acestei expoziții răspunde nevoilor societății de menținere în atenție a aspectelor de natură ecologică. Artista propune o perspectivă inedită - punerea în dialog a două moduri aparent antagonice de transcriere/înțelegere a realității/naturii, cel al matematicii moderne, prin conceptul de cellular automata, orientat spre viitor, știință și tehnologie și cel al țesăturilor tradiționale, provenind chiar din patrimoniul familiei ei, și orientat retrograd.

Găsirea unor puncte de întâlnire între ele, echivalează pentru artistă cu nevoia asumării unor acțiuni de conciliere între natură si tehnologie, în prezent. Publicul va fi implicat pe mai multe niveluri: reflexiv – prin conținutul informativ al lucrărilor, co-creativ – prin colaborarea în cadrul unei lucrări interactive și proactiv – prin insuflarea căutării de soluții individual și împreună, în cadrul dialogurilor cu artista, organizate pe parcursul expoziției. Implicarea publicului prin exersarea atitudinii civice, a spiritului critic și a inițiativei concrete cu referire la coexistență, pot genera în timp modele de comportament ce lasă moștenire urmașilor un aer mai curat de respirat, o climă mai ușor de suportat și la un mod de viață mai sănătos și asumat. 

Scopul proiectului este cel de a contribui la Deschidere Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, la prezentarea scenei de artă locală și a o face mai bine cunoscută publicului timișorean și celui extins (național, internațional). Principalul obiectiv este crearea unui spațiu inedit de interacțiune dintre public și artă, care să deschidă noi perspective de raportare la natură/ecologie și la rolul artei în cadrul acesteia, pe care artista îl propune prin conceptul expoziției. Totodată, se dorește ca acest spațiu să devină și unul de interogare, schimb de idei și dezbatere cu privire la Oikos, deschis prin expoziție atât spre public, cât și participanților din spațiul european, în cadrul acestui eveniment de deschidere. Liliana Mercioiu Popa propune prin punctele de întâlnire dintre cele două limbaje alăturate (cellular  automata și cel al ornamenticii țesăturilor tradiționale), nevoia unei apropieri mai directe de vibrația,  ritmicitatea și ciclicitatea naturii, de relațiile de interdependență cu vecinătatea și jocul perpetuu  autogenerativ al vieții (celulelor) care ne cuprinde pe toți.   


Distribuie
Este utilă această pagină?