Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Levintza | O revolutzie altfel

Perioada
5 septembrie–31 octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
99.800 lei

Proiectul Levintza | O revolutzie altfel derulat de Rock House Events în parteneriat cu  Fundația Doina Levintza și Light Media Agency se va desfășura în mai multe locații emblematice din Timișoara. Proiectul își propune să translateze proiectul NEO-ARH prezentat publicului timișorean în anul 2023 de la spațiul citadin din perspectivă  arhitecturală la spațiul citadin surprins în mod inedit într-un moment esențial al istoriei recente de  către doi artiști de renume internațional, Doina Levintza și Piero Marsilli Libelli. Bazat pe un proiect  vizual care nu a fost niciodată prezentat publicului, va devoala în cadrul unei  expoziții o serie de imagini cu un puternic impact artistic și emoțional realizate de fotograful italian  în perioada decembrie 1989 –ianuarie 1990. A fost realizat în diverse locații emblemă din București în care apar,  în contrapunct, personaje purtând creații vestimentare ale Doinei Levintza.

În cadrul expoziției, vor participa și tineri fotografi și studenți ai Facultății de Arte și Design. Va fi realizat un proiect fotografic despre creații ale Doinei Levintza surprinse în locații reprezentative din Timișoara. De asemenea, în cadrul proiectului va avea loc premiera unui documentar tematic, va fi elaborat un catalog expozițional, vor avea loc dezbateri cu specialiști, precum și susținerea de masterclass-uri. Proiectul va oferi o perspectivă total diferită care marchează 35 de ani de la revoluție, promovând diversitatea culturală în rândurilor diverselor categorii de creatori. Obiectivul urmărit de organizatori fiind creșterea încrederii în propriile forțe a generației tinere, de a-și lua viitorul în propriile mâini, și de se conecta real personalități  culturale de la care pot învăța, dar și care pot fi o pune între creatorii europeni și publicul timișorean.

Rock House Events este o structură de economie socială înființată în anul 2015 în scopul  promovării și sprijinirii actului cultural sub toate manifestările sale, a încurajării accesului la educație și cultură prin dezvoltarea unor produse culturale inedite, angrenarea unor tineri autori,  precum și a unor autori aflați într-o situație de marginalizare socială în proiecte cu impact socio-cultural cu scopul afirmării valorilor personale și a stimei de sine, facilitarea schimbului de idei și  inițiative cu alți promotori de proiecte cu impact socio-cultural la nivel european. În peisajul cultural  românesc, organizația este prezentă prin proiecte variate, producții video realizate cu prilejul diferitelor evenimente sau dezvoltate prin  intermediul diferitelor proiecte în care este angrenată și care includ zona artelor vizuale și multimedia. 

În anul 2023, organizația a implementat proiectul NEO-ARH – Amprente ale stilului  neoromânesc în capitala europeană a culturii, proiect finanțat prin Programul cultural național  Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023. În cadrul proiectului a fost realizat un  documentar despre clădirile in stil neo-românesc din Timișoara, a fost organizată o expoziție de fotografie cu cele mai reprezentative clădiri în stil neo-românesc, a fost elaborat un catalog tematic și s-a lansat un traseu turistic al principalelor clădiri în stil neo-românesc din Timișoara.


Distribuie
Este utilă această pagină?