Les Films de Cannes à Timișoara | Ediția a IX-a este, ca de fiecare dată, despre și pentru popularizarea filmului de artă european și internațional, filme premiate la Festivalul de Film de la Cannes, cu scopul de a conecta publicul din Timișoara cu cineaști şi oameni de film, cu filmul de artă, cultivând spiritul cinematografului de autor. Anul acesta, Asociația Cinemascop și Asociația Documentor vor aduce la Timișoara cele mai importante filme din Festivalul de Film de la Cannes 2024 și vor organiza evenimente pentru dezvoltarea simțului critic și educarea publicului în domeniul cinematografic. Ediția de anul acesta va include și programul Managing Talents pentru actori, un workshop interactiv susținut de actorul francez Julien Javions despre tehnica inovativă analiza în acțiune.
Publicul timișorean se va bucura de interacțiunea cu nume recunoscute la nivel mondial precum Ali Abbasi, regizor de origine iraniano-daneză cunoscut pentru filme precum Holy Spider, Border, și The Apprentice și Paul Schrader, regizor de film american, cunoscut pentru filme precum Taxi Driver, First Reformed, Oh Canada, care va susține sesiuni de întrebări și răspunsuri via Zoom. În cadrul City Celebration/Celerarea Orașului, Les Films de Cannes à Timișoara va avea un eveniment de tip Warm-Up, care va consta într-un Trasure hunt cultural și o proiecție de film în aer liber într-o locație precum din Timișoara.
Asociația Cinemascop dezvoltă proiecte culturale și pentru formarea profesională în domeniul audiovizualului, cinematografiei și ariilor interdisciplinare conexe și pentru încurajarea dialogului din domeniul audiovizual. Asociația a fost înființată de regizorul, scenaristul și producătorul Cristian Mungiu, împreună cu directorul financiar Aura Iordache și producătorul Tudor Reu (După dealuri, Tata Mută Munții, La Civil, R.M.N.). Unul din obiectivele Asociației Cinemascop fiind de a contribui la înțelegerea educarea și familiarizarea publicului cu fenomenul de cultură vizuală și cinematografică prin organizarea unor evenimente, activități, manifestări și programe specifice: festivaluri de film de artă, caravane de film în țară, masterclass, concursuri sau întâlniri cu reprezentanți din industria cinematografică națională și internațională. Educarea și formarea public tânăr care consumă artă vizuală este o prioritate a Asociației, mai ales în domeniul cinematografiei, punând accent pe interpretarea limbajului audiovizual. Asociația Cinemascop urmărește și atragerea de parteneriate pentru dezvoltarea acestor proiecte culturale și pentru implicarea în acest fenomen a cât mai multor organisme, instituții sau companii care pot susține creșterea domeniului audiovizual în România.