Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0 la Ars Electronica

Perioada
aprilie-septembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
89.985 lei

Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0 la Ars Electronica este realizat de Asociația Doar Mâine în parteneriat cu universitățile: UNATC, UVT, UBB și UAV, precum și cu asociația Furna Art & Culture. Proiectul are ca scop participarea la Festivalul Ars Electronica, ce are loc între 4-8 septembrie 2024, în Linz, Austria, cu o selecție de lucrări realizate pentru expoziția Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0, care a făcut parte din Programul Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023. Organizatorii propun 5 produse culturale reprezentative realizate în contextul TM2023 la prestigiosul festival internațional Ars Electronica, dedicat artei, tehnologie și societății, care se axează pe artă electronică și teorie media, cu peste 80 de mii de vizite în 2023.

Expoziția este o incursiune în abordarea speculativă a problemelor actuale, oferind publicului posibilitatea de a explora dezvoltări, rezolvări sau deturnări de situații prin ochii tinerilor artiști. Gândirea speculativă este o modalitate de întrupare a lui ca și cum, are în vedere un scenariu despre viitor sau despre ceva imaginat care nu există încă și răspunde la întrebări și probleme reale cu soluții care combină creativitatea, imaginația cu tehnologia și știința.

Cele 5 lucrări cuprind abordări diferite specifice artei contemporane, precum: new media, performance, instalație interactivă, video art etc.; două dintre lucrări fiind direct inspirate de situații sau locații din Timișoara, iar celelalte trei lucrări orientându-se spre probleme specifice prezentului cum a fi relația omului cu natura, poluarea sau colonizarea spațiului.

Asociaţia Doar Mâine a fost înființată în anul 2022, în municipiul Arad. Scopul asociației îl reprezintă promovarea culturii și realizarea de proiecte trans-disciplinare, de artă, educație, tehnologie și ecologiei. Principalele obiective ale asociației sunt: promovarea lucrărilor cu caracter cultural, artistic, etic, științific și educativ; inițierea, organizarea și derularea de proiecte de protecție a mediului; colaborarea cu autoritățile publice în vederea realizării unor proiecte comune pentru afirmarea și promovarea valorilor culturale, etice, educative și științifice în țară și străinătate; atragerea de parteneri din domeniul culturii, educației și cercetării științifice, români și străini.

În anul 2023 asociația a avut în derulare proiectele Post-educația. Pedagogii ale crizei și Laborator Speculativ Doar Mâine, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Proiectele au fost finanțate prin programele Onboard și Inside ale Centrului de Proiecte. Activitățile asociației au constat în ateliere de artă și noile media pentru tineri; activități de mediere culturală pentru familiarizarea publicului local cu arta contemporană și new media; tabără de creație digitală hacklab; conferința internațională pe tema educației în era post-digitală și post-internet Post-educația; mobilități realizate în colaborare cu Create your World, Ars Electronica pentru 2 tineri artiști din Arad și 2 din Austria; realizarea și dezvoltarea unui laborator speculativ pentru educație, cercetare și creație în Arad; ateliere de pedagogii ale crizei pentru profesori; expoziția de artă new media Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0. Din colaborările importante realizate în 2023 sunt cele cu Ars Electronica, Linz Austria, Time’s Up, Linz, Austria, Politehnica Timișoara, UNATC București, UBB Cluj, UVT Timișoara. Pe plan local am dezvoltat o strânsă colaborare cu asociația Citizenit, Complexul Muzeal Arad, Colegiul de Arte Sabin Drăgoi Arad, UAV Arad, Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului.


Distribuie
Este utilă această pagină?