Laboratoarele Memoriei - Asociația Pietatea Banațeană este un proiect pentru activarea publicului, câștigarea publicului (seniori) și care prpopune astfel în rețeaua culturală a orașului un spațiu nou. Experiențe multilingve și o instalație interactivă care stârnește dialog intre generații. Echipa de artiști Renee Renard și Ciprian Chirileanu vor crea în spațiul de pe Bulevardul Revoluției 25 din Timișoara un laborator al memoriei care ilustrează 94 de ani de istorie și invită vizitatorii să exploreze arhive și să contribuie cu povești de viață și de familie.
Asociația a fost înființată în anul 1929 în Timișoara și a funcționat neîntrerupt, inclusiv în perioada comunistă. Din punct de vedere cultural și antropologic, cotizarea pentru ajutor de înmormântare este o modalitate pentru membrii de a se asigura că ceremonia finală este realizată conform credințelor lor culturale și personale. Expoziția va capta istoria asociației timișorene și va invita membrii și urmașii lor să anime arhiva cu colaje de text și foto cu povești de viață și de familie. Vizitatorii foarte tineri și cei din străinătate vor avea experiențe senzoriale de interacțiune cu texte în limbile română, maghiară și germană și mobilier de epocă.
Proiectul aduce în atenție valori precum solidaritatea în timpuri de criza socială și economică. În timpul crizei economice, în luna aprilie a anului 1929, un grup de 230 intelectuali și muncitori, în condiţii grele de viață au înființat Asociaţia de Ajutor Reciproc de Înmormȃntare Pietatea Bănățeană cu scopul de a scuti familiile de grijile financiare în caz de deces. Arhiva cu documente trilingve în limbile română, maghiară și germană relevă un model de coexistență pașnică, multiculturală și multilingvă, în aspecte cotidiene și de aici putem explica tinerilor cum funcționează în prezent și Uniunea Europeană.