În contextul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, Fundația Universității de Vest Timișoara își propune să genereze cea mai mare platformă din Vestul țării în care se dezbat idei de interes pentru comunitatea locală și europeană, pentru ca timișorenii și turiștii care vor vizita orașul să regăsească un spațiu intelectual efervescent și critic, conectat la comunitate și actualitate. FUVT dezvoltă serii de dialoguri, dezbateri, conferințe, artist talks, care să reprezinte un mijloc de reflecție, dar și de transfer de know-how și de interacțiune între mediul academic, cercetători, artiști, studenți, elevi și comunitatea locală.
FUVT propune trei tipuri de conferințe interactive, în care dialogul, interacțiunea cu publicul, dar și activarea studenților sunt esențiale: Idei care schimbă lumea, La UVT, Cultura este Capitală și Conectați la viitor. Cele trei serii sunt complementare și își propun să creeze un spațiu de dialog ce cuprinde atât umanioarele, științele sociale și politice, cât și științele exacte. În paralel, se vor desfășura evenimente pentru liceeni (precum seria de dezbateri Break the Wall), proiecții de film, dar și apeluri către comunitatea de artiști, care să realizeze o intermediere, prin intermediul artei, a limbajului științific, iar ulterior se va desfășura un eveniment care să continue acest dialog între comunitate, provocările sale și mediul academic prin realizarea unui festival, Timișoara Ideas Fest.
Beneficiarii direcți ai activităților proiectului sunt studenții și elevii înscriși la una dintre facultățile Universității de Vest din Timișoara sau liceele partenere în cadrul proiectului. Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt membrii comunității locale, profesori universitari, turiști, reprezentanți ai instituțiilor locale de profil, formatul și cadrul în care se vor derula activitățile facilitează accesul tuturor categoriilor sociale inclusiv a grupurilor vulnerabile, persoane expuse excluziunii sociale, aflate în situație de risc sau vulnerabilitate economică și socială. Prin accesul gratuit la activitățile propuse, proiectul contribuie la transferul de educație și cultură către categoriile vulnerabile și populația care a avut o interacțiune mai scăzută sau chiar deloc cu segmentul cultural, academic și artistic, atât din lipsa surselor de informare sau a posibilităților financiare reduse.