Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

La pas

Perioada
iunie - noimebrie 2022
Suma solicitată
750.093 lei

Programul La Pas urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării de slow-food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil  în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a  sustenabilității în rândul cetățenilor. Asociația CRIES dezvoltă complementaritățile necesare valorificării patrimoniului  gastronomic local și integrării dimensiunii de sustenabilitate, subscriindu-se și Raportului Parlamentului European din 2014, referitor la patrimoniul gastronomic european, care statuează  faptul că gastronomia face parte din identitatea noastră. Artele culinare reprezintă un vector de  convivialitate și un moment important de sociabilitate iar experimentarea unei culturi gastronomice  reprezintă o formă de schimb cultural. De asemenea, asociația urmărește unul dintre obiectivele.  

La Pas/Slowing down este un proiect cu o dezvoltare graduală. Publicul este unul complex, trans-generațional, format din consumatori, producători artizanali și fermieri, organizatori de evenimente  culturale, restaurante și cafenele interesate să introducă în oferta lor produse locale, autorități  publice și este necesar să ne adresăm fiecărei categorii, în mod integrat, pentru că procesele  complexe sunt necesar a fi susținute, fără nicio întrerupere a lanțului/rețelei producător responsabil,  distribuitor, consumator, preparator etc. - inclusiv gestionarea deșeurilor și implicit diminuarea risipei.

Asociația CRIES subscrie Raportului Parlamentului European din 2014, referitor la patrimoniul  gastronomic european, care statuează faptul că gastronomia face parte din identitatea noastră și  este un element esențial al patrimoniului cultural european și o parte esențială a patrimoniului cultural  al statelor membre. Artele culinare reprezintă un vector de convivialitate și un moment important de  sociabilitate, iar experimentarea unei culturi gastronomice reprezintă o formă de schimb cultural.  


Distribuie
Este utilă această pagină?