Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

LA PAS în cartier

Perioada
octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

LA PAS în cartier reprezintă un moment important de celebrare a producției și consumului sustenabil, aducând împreună artizani și consumatori, care apreciază producția locală, realizată cu preocupare pentru standardele sociale și de mediu, de tip Slow Food, educatori și profesori, experți, artiști preocupați de tematica sustenabilității. Proiectul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și consumatorii care nu sunt familiarizați cu principiile din mișcarea de tip Slow Food să descopere o tipologie diferită de produse și producători, cu care altfel s-ar fi întâlnit mai greu.

LA PAS în cartiere își propune să promoveze în diverse locații din Timișoara hrana ca patrimoniu cultural imaterial și cultura sustenabilității. Este un concept care se bazează pe un mix de evenimente, adresându-ne unui public divers și punând în lumină complementarități între tematicile abordate și diferite locații din oraș. În edițiile din anii trecuți, au fost organizate evenimente, de o mai mică amploare în diverse locații din oraș: grădini urbane, curtea școlii (Colegiul Emanuil Ungureanu), Biblioteca Politehnicii.

În 2024, organizatorii vor extinde evenimentului pe perioada a două zile și vor organiza o serie de degustări de produse artizanale, produse ecologice și Fair Trade, evenimente de combatere a risipei alimentare (Disco-Soup), ateliere demonstrative pe teme de sustenabilitate, dezbateri pe teme relevante, proiecții de film tematic, expunerea unor lucrări artistice pe teme de sustenabilitate.

*Desenul din deschidere face parte dintr-o serie de lucrări pe tema cultura sustenabilității realizate de elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială nr.6 din Timișoara, coordonați de profesoara de educație vizuală Brigita Almași. Desenele au realizate în cadrul Proiectului ReConectare-ReDededinire_ReEducare susținut de CRIES.

 

Asociația CRIES este o organizație înființată în anul 2009, în Timișoara. Are o bogată experiență în implementarea de proiecte interdisciplinare pentru promovarea dezvoltării durabile. Pe dezvoltarea de proiecte, acțiuni și resurse culturale pentru promovarea patrimoniului cultural imaterial (gastronomia) și a sustenabilității: Ghidul pentru evenimente responsabile (2018), La PAS - concurs de rețete tradiționale (2018), Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar (rezidență artistică, 2019), Expoziție foto: Mămăliga, hrană pentru suflet, Mihaela Cărăvan (2019), Expoziție colaje Playfood: impactul unei culturi alimentare ne-sustenabile, Cristiana Bucureci (2019), Timpul, ingredient în prepararea hranei, artist Rareș Crăiuț (2019), Gustul ca patrimoniu: promovarea unor rețete tradiționale din Banat, cu blogger Laura Laurențiu, 2020, Borșul în patrimoniu UNESCO,(2022), COOPTERR - Education in Territorial Cooperation Practices through Culture and Social & Solidarity Economy in Europe (2020-2023).

CRIES a implementat programul LA PAS/Slowing Down, ce cuprinde mai multe componente, dintre care și Festivalul LA PAS: Festival de gastronomie artizanală. Evenimentul a facilitat întâlnirea dintre publicuri diverse, artiști, creatori, artizani, cadre didactice. Programul diversificat pune în evidență experiența și capacitatea organizației de mobilizare creativă a unor resurse diverse (mai jos, o
selecție din ediția 2023).


Distribuie
Este utilă această pagină?