Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

La mal

Perioada
decembrie 2022 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

„Bursa va consta în scrierea unei opere de ficțiune (roman) cu titlul provizoriu La mal. De la apariția primului meu roman, Interior zero (Polirom, 2016) m-am dedicat scrisului. Bursa e unică și extrem de necesară în spațiul cultural românesc, unde artiștii independenți, și mai ales scriitorii, sunt prea puțin susținuți la nivel instituțional. Procentul din vânzări care-i revine scriitorului este simbolic (între 7 și 10% din prețul de catalog al cărții, fără TVA, ceea ce înseamnă cam 1-2 lei pe exemplar), iar tirajele sunt foarte mici. Cărțile de proză ale scriitorilor români au tiraje medii de 2000 de exemplare. A trăi din scris în România este, pentru marea majoritate a scriitorilor, imposibil. 

Bursa înseamnă ceva mai mult timp dedicat scrisului, imersiunii în poveste, concentrării necesare pentru a te conecta cu personajele din carte și cu parcursul lor. Pentru ca un text de ample dimensiuni să fie coerent și închegat, e nevoie ca scriitorul să fie prezent în el pe toată durata scrierii, pe cât posibil fără întreruperi. Fiecare carte finalizată și  publicată nu e doar atât, o carte pe care am scris-o, ci e combustibil și motivație pentru a merge mai departe  în misiunea mea artistică. Este energie, așa cum bine spune chiar numele acestui program, atât de bine găsit. Susținerea financiară îmi va oferi posibilitatea ca pe parcursul celor șase luni din program să-mi continui cercetarea în bibliotecă și să scriu, până la finalizarea romanului.” 

 

Lavinia Braniște s-a născut în 1983, la Brăila. A studiat limbi străine (engleză și franceză) la Cluj și București. A lucrat apoi ca redactor de carte, profesoară de limbi străine și traducătoare. A tradus peste treizeci de cărți, majoritatea literatură pentru copii. Este membră co-fondatoare a ARTLIT – Asociația Română a Traducătorilor Literari și membră a De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți. Din 2016 este scriitoare independentă. Scrie literatură pentru adulți și copii, cea mai recentă cartea a sa fiind „Sora lui Colăcel” (Arthur, 2022).

Lavinia a scris trei romane, toate premiate: „Mă găsești când vrei” (2021), Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei 2022; „Sonia ridică mâna” (2019), Premiul Nepotu’ lui Thoreau pentru cea mai bună carte de proză a anului 2019, Premiul revistei Ateneu pentru proză 2019, Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei 2020; nominalizat la Premiile Radio România Cultural și Observator Cultural; tradus în germană; „Interior zero” (2016), Premiul Nepotu’ lui Thoreau pentru cea mai bună carte de proză a anului 2016; tradus în germană, polonă și spaniolă; adaptat pentru scenă în România (Centrul Replika) și Germania (Freies Werkstatt Theater Köln). Câteva dintre cărțile ei pentru copii au fost adaptate pentru spectacole-lectură în teatre din țară (Gong, Sibiu; Replika, București; Teatrul Tineretului, Piatra Neamț).


Distribuie
Este utilă această pagină?