Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Jazz și viață socială în Comunism

Perioada
mai-noiembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

Proiectul Jazz și viață socială în Comunism este o continuare a Arhivei de Sunet, cel mai important podcast audio de comentariu muzical și social din România. În anul 2024 tema va fi jazzului local. Proiectul explorează istoria și impactul cultural și social al jazzului din România în perioada comunistă, cu focus pe jazzul produs în Timișoara și pe legăturile internaționale, în special cu muzicieni din fosta Iugoslavie. Proiectul include o cercetare amplă a istoriei locale a jazzului timișorean în relație cu viața socială a Timișoarei, o expoziție multimedia realizată în orașul Zagreb din Croația. De asemenea, vor fi realizate și o serie de interviuri și discuții cu public axate pe istoria recentă a jazz-ului, realizate în Timișoara. Centrul Dialectic își propune să cultive și să promoveze spiritul libertății prin imersiunea în lumea jazzului.

Timișoara este unul dintre centrele formării scenei de jazz românești. Aici s-au format muzicieni importanți, de la Richard Oschanitzky la Eugen Gondi, de la Paul Weiner la Puba Hromadka, de la Bela Kamocsa la Liviu Butoi, de la formațiile Gramofon și Post Scriptum până la mai tinerii Sebastian Spanache și JazzyBIT, avându-și originea muzicală aici. În anul 1969, se deschidea în acest oraș un club de jazz la Casa ARLUS, iar în 1982 Gondi și Ioan Băcălete înființau primul workshop de jazz din România, Laboratorul internațional de jazz de la Timișoara. După căderea Comunismului, la Timișoara s-a deschis primul aici de jazz de după Revoluție, Jazz Pod 16, fondat de Hromadka. Gen muzical popular în anii de după Al Doilea Război Mondial, conectat la mișcările muncitorești - primele orchestre de jazz aparțineau unor astfel de cluburi. Jazzul a găsit un teren cultural fertil la Timișoara.

Centrul Dialectic este un grup artistic înființat în noiembrie 2020. Activitățile grupului se concentrează pe cercetare artistică, studii pop culturale, producție performativă, vizuală și sonoră, precum și publicații. Demersul artistic al Centrului Dialectic se bazează pe dialog, pe analiză și discutarea argumentelor contradictorii. Centrul Dialectic se concentrează pe producțiile culturale independente care să aducă o perspectivă nouă și o abordare inovatoare în diferite domenii artistice. Grupurile artistice independente, precum Centrul Dialectic, sunt cruciale pentru diversitatea culturală, contribuind la dezvoltarea și îmbogățirea scenei culturale locale.


Distribuie
Este utilă această pagină?