Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Istorii (in)vizibile

Perioada
iunie 2022 – noiembrie 2023
Suma solicitată
358.775 lei

Arta și cultura queer au un rol important în educație și combaterea stereotipurilor care  marginalizează comunitatea LGBTQI+. Evenimentele propuse de Identity.Education vor avea  întotdeauna aspecte ce țin de activism și educație, teme sociale și de viață privată, pentru a crea punți de colaborare și  a stârni emoții și mobiliza comunitatea mai largă căreia ne adresăm. În expozițiile propuse în cadrul acestui proiect, pentru 2022, vom transpune povești personale diverse prin tehnologie 2D și audio în expoziții în diverse formate print în locații considerate spații sigure pentru comunitatea LGBTQI+ din Timișoara. Această expoziție va fi digitalizată și accesibilă  și în mediul online. Este o expoziție care îmbină storytelling cu tehnologia pentru a face poveștile comunității mai palpabile, invitând în același timp vizitatorii să facă un pas spre lumea queer intrând în lumea realității augmentate.  

Cu o întreagă istorie abuzivă scrisă sub Articolul 200, cu un referendum iliberal și cu un cadru legislativ care încă nu recunoaște drepturile comunității și cu inițiative care doresc din nou să cenzureze formele  diverse de exprimare ale comunității LGBTQI+, lupta împotriva homofobiei și transfobiei este mai  importantă ca niciodată. Educația și pașii în direcția unei societăți, comunități în care fiecare se simte inclus și respectat, sunt un efort colectiv: politic, social, activist, comunitar, uman, dar mai  ales cultural și artistic. Prin acest proiect plănuit pentru 2022 și 2023 vom găzdui expoziții de artă transdisciplinară cu artiști locali și internaționali, concerte performative itinerante, expoziții foto și de storytelling, evenimente comunitare și conferințe literare și producții culturale la scală mare menite să marcheze momente importante ale istoriei și culturii LGBTQI+ din România și zona de Est a  Europei. 

În expoziția transdisciplinară vom avea diverse forme de artă prezente, de la artă vizuală la cea literară, de la incursiuni în arhivele recuperate ale comunității până la lucrări produse de către artiști tineri/newcomers din zona de Vest a țării. În cadrul expoziției vom realiza instalații care  îmbină diverse forme de artă care creează narațiunea între vizibilitatea comunității LGBTQI+ (în  arta și cultură, în viața socială și viața publică) și contestarea ei de către oponenți și mișcările anti-LGBTQO+/anti-gender din România. 

 


Distribuie
Este utilă această pagină?