INSPIR | Impuls în cartiere este un proiect inovator de dezvoltare socială și activare a comunității timișorene prin participarea la activități culturale și educaționale contemporane, desfășurate în spații neconvenționale din oraș. Timișoara devine hub de circ contemporan și artă de stradă, cu spectacole, ateliere, prezentări publice artistice organizate cu oamenii din cartiere și un eveniment de final la cortul de pe malul Canalului Bega. Organizatorii urmăresc educarea publicului din orașul nostru cu privire la diferența dintre circul tradițional - poposește periodic la marginea orașului, iar virtuozitatea circarilor este elementul de bază, acestaeste unmijloc de divertisment, trecător, uimește pentru o secundă, dar păstrează distanța față de public; și circul contemporan - formă nouă de artă scenică care combină tehnicile din circ cu elemente de muzică live, dans, teatru. Pentru cel din urmă, mesajul și calitatea emoției transmise publicului sunt esențiale.
Circul contemporan este dezvoltat ca și metodă de educație non-formală și intervenție socială, unde persoanele cu abilități extraordinare devin parteneri de învățare. Se stabilește o complicitate cu publicul, care impulsionează oamenii să își depășească limitele auto-impuse și să descopere că singura limită a ființei umane este propria imaginație. Circul contemporan și voia bună fac turul orașului în perioada Mai – Iunie 2024, cu ateliere de inițiere în artele circului, spectacole și evenimente peste tot. Ai vrut vreodată să fugi cu circul? Nu regreta nimic, iată că vine circul la tine. Poți să participi la crearea unei prezentări cu public care se va juca fix la tine în cartier. Înveți să jonglezi, să faci acrobații chiar și pe trapez, să mergi în echilibru. Imaginația nu are limite și asta e singura ta limită.
Edu Cult Prod este entitatea juridică care administrează Școala de circ din Timișoara. Activitățile școlii sunt bazate pe artele circului contemporan și urmăresc două direcții de dezvoltare: educațională – mijloc de educație non-formală și intervenție socială; și artistică – mijloc de expresie artistică și performance la firul ierbii, prin spectacole profesioniste destinate publicului larg și crearea de spectacole cu tineri pasionați și
motivați. Scopul este popularizarea circului contemporan la nivel local și național prin activități și parteneriate cu actori locali, naționali și internaționali (deoarece comunitatea de circ contemporan din Europa este mult mai dezvoltată decât cea din România). Școala urmărește educarea publicului din România cu privire la existența unei diferențe foarte mari între circul tradițional (”cu animale”) și circul contemporan.
În perspectiva Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, școala a colaborat cu Circus Cirkor din Suedia în evenimentul de deschidere a activităților, în anul 2017. Au facilitat ateliere pentru 500 de participanți (pe baza resurselor logistice proprii), împreună cu profesori de circ din Suedia. A fost un schimb de bune practici surprinzător, feedback-ul primit de la colegii din Suedia fiind unul foarte pozitiv, cu accent pe competențele pedagogice surprinzătoare ale profesorilor români de circ. A colaborat în cadrul Memoriile Cetății cu spectacole, au colaborat la realizarea spectacolului Lumina Libertății cu artiști pe picioroange, unul dintre ei fiind chiar Luca, personajul principal. Au coordonat și implementat ”Împreună la Murani”, proiect comunitar de dezvoltare socială prin ateliere și eveniment de final, în comuna Pișchia, sat Murani (satul cu cei mai mulți copii aflați în îngrijire maternală). Au colaborat cu Institutul Francez la IMPULS în Parcul Regina Maria, invitând și găzduind compania franceză Un Loup pou l homme la Timișoara, în 2019. În cadrul IMPULS 2022, au facilitat ateliere de circ contemporan în Piața Traian și cursuri de circ la cort.