Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Înrădăcinări | Identitate culturală, tradiții și conexiunea cu natura

Organizator
Mirela Cerbu
Perioada
iunie-decembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Proiectul propus de Mirela Cerbu în cadrul Bursei Energie! este conectarea cu mediul cultural-artistic din Timișoara prin realizarea unei expoziții de artă contemporană și a unor ateliere adresate copiilor pornind de la practica artistică, pe tema relației omului cu natura. Centrul de interes va fi axat pe motivul întoarcerii la origini propunând un scenariu narativ cu caracter ludic în care este chestionat gradul de conștientizare al omului contemporan ca fiind parte din natură. Demersul artistic al Mirelei Cerbu este de a evidenția efectele adverse ale neglijenței ecologice prin care nu doar omul, ci întreaga sferă socială este afectată.

Atelierele artistice pentru copii cu titlul Înrădăcinări vor explora teme precum identitatea culturală, tradițiile familiei și conexiunea cu natura. Copiii ar putea crea opere de artă care să reflecte aceste aspecte, dar și să își exprime propria lor înrădăcinare și legătură cu lumea înconjurătoare. Copiii se vor folosi de folosi bețe și decupaje din carton pentru a crea flori obiect cu o varietate de tehnici
creative. Mirela Cerbu va dezvolta un dialog real cu publicul, cu cei vor dori să aprofundeze subiectele propuse în cadrul expoziției, curatoriată de Tudor Mutrescu. Proiectul Înrădăcinări constă într-o expoziție care prezintă o instalație site-specific cu un caracter imersiv realizată dintr-o serie de obiecte și decupaje sub forma unui grup de flori cu dinți, concept reprezentând o ramură esențială în practica artistică a Mirelei Cerbu.

Mirela Cerbu trăiește și lucrează la Timișoara.  A absolvit Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, Secția Grafică, unde și-a dat licența și disertația, iar în prezent  dezvoltă la aceeași instituție o cercetare doctorală cu teză Poetica vizuala a absurdului si expresionismul ludic. Pe perioada studiilor, a beneficiat de o bursa in Spania. În practica artistică, Mirela Cerb urmărește dezvoltarea anumitor nuanțe de reprezentare grafică care sunt deseori realizate sub formǎ de pictură, obiect/sculpturǎ, instalație și performance ca rezultat al experiențelor personale de zi cu zi pe care le acumulează în raport cu o abordare poetică asupra lumii.

Demersul său artistic conturează o viziune de tip experimental, iar prin lucrările pe care le abordează încearcă să surprindă un moment, fără să dorească să conserve, ci mai degrabă să le supună unor transformări organice și naturale. Interesul față de diverse elemente regăsite în natură, părți anatomice din structura organismelor vii și chiar medii de viață, precum: floarea cu dinți, jungla, musca, șarpele etc., a crescut din ce în ce mai mult cu trecerea timpului și fac parte dintr-un studiu și experiment asupra unei serii complexe de situații. Unul dintre aceste aspecte îl reprezintă explorarea comportamentului într-un limbaj plastic al unui element aparent banal, regăsit în lumea organică, dar care deține o rezervă deosebită de mister, diversitate, aspecte structurale neașteptate și diverse implicații anexe.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?