Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Impuls/Impulse

Perioada
ianuarie - august 2023
Suma solicitată
567.500 lei

Proiectul experimentează noi raporturi între urbanism, arhitectură și artele spectacolului, plasând creativii  și artiștii în centrul proceselor de transformare a cartierelor și zonelor urbane periferice, trasând o punte  între orașele de la periferia Parisului, Bagneux și Gennevilliers, Timișoara și Eleusis în Grecia. Astfel, proiectul  conectează trei țări, creează noi forme de exprimare artistică, totul conectat la scopul general educațional și  de dezvoltare comunitară și economică al proiectului. Festivalul Impuls își dorește să acompanieze locuitorii cartierelor periferice in tranziția spre cartiere  dezvoltate din punct de vedere cultural, prin insuflarea dorinței de implicare civică și culturală. Caracterul  inovator al proiectului vine din colaborările interdisciplinare dans și circ, arhitectură, urbanism și artele  spectacolului. 

Proiectul promovează diversitatea culturală a Europei și pune în valoare aspectele culturale comune  dintre Timișoara, Eleusis și orașele din periferia Parisului. Accentul este pus pe asemănările dintre  Timișoara și Eleusis: ambele culturi se hrănesc din tradiții orientale și occidentale, sunt orașe afectate  de expansiunea industrializării de la sfârșitul secolului al XIX-lea (Eleusis fiind epicentrul procesului de  industrializare a Greciei și cea mai mare zonă industrială din Grecia contemporană), ambele orașe au  fost laboratoare ale modernității și industrializării și azi se confruntă cu dificultăți în a se îndrepta către  tranziția ecologică.  

Schimburile profesionale și colaborările la nivel internațional fac parte din obiectivele principale ale  proiectului, sprijinind operatorii culturali la început de drum să se insereze în rețele profesionale  internaționale și creând cadrul dezvoltării de parteneriate noi.  În 2023 Institutul Francez din Timișoara va organiza Festivalul Impuls. Mai multe colaborări internaționale sunt prevăzute cu artiștii și arhitecții francezi din asociația Le Plus Petit Cirque du Monde (PPCM), și jurnaliștii de la Radio Live. Între colaboratorii locali menționăm Unfold Motion, Scoala de circ, Breasla Artizanilor, Ambulanță pentru monumente.  Festivalul Impuls își propune să folosească artele spectacolului și arhitectura participativă pentru a dezvolta noi modele de acțiune pentru a promova participarea activă la împărtășirea unor valori europene comune: respectul, solidaritatea, incluziunea. 


Distribuie
Este utilă această pagină?