Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Il faut tenter de vivre, „timișoreanul” Andrei Bodiu și Grupul de la Brașov

Organizator
Simona Popescu
Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Pentru Simona Popescu, Bursa de creație Energie! este prima bursă de autor. Proiectul propus va fi legat de Andrei Bodiu, care și-a făcut studiile universitare la Timișoara în anii 1983-1987 și face parte din cultura timișoreană (nu doar de dinainte de 1990). Proiectul constă într-o carte, un roman autobiografic pe mai multe teme, printre care și prietenia, esențială fiind aceea cu mult-regretatul timișorean Andrei Bodiu, plecat dintre noi în anul 2014, și cu ceilalți colegi din Grupul de la Brașov, Caius Dobrescu și Marius Oprea. ”În cadrul proiectului îmi propun să finalizez acest roman. Complementar, voi alcătui un volum cuprinzînd Opera poetică a lui Andrei Bodiu, într-o cunoscută colecție omonimă (actualmente gestionată de Editura Rocart; de-a lungul anilor, sub siglele editurilor Paralela 45, Cartea Românească, Cartea Românească Educațional și Rocart au apărut circa 20 de asemenea culegeri integrale ale operelor unora dintre cei mai valoroși poeți români afirmați în anii 1980-1990). Readucerea în atenție a personalității și a operei lui Andrei Bodiu are potențialul de atragere a atenției asupra unei rețele naționale de prietenie și de creație literară din ultimul deceniu românesc de istorie comunistă, extinsă în perioada postcomunistă. La Brașov, unde Grupul s-a format, în anii noștri de liceu, alături de colegii mai mari Alexandru Mușina și Gheorghe Crăciun, deja scriitori profesioniști pe-atunci, reprezentanți de marcă ai „generației ’80”, la Timișoara, unde a urmat Literele Andrei Bodiu, și la București, unde am fost studenți ceilalți trei, am continuat să scriem o poezie subversivă, păstrînd legăturile dintre noi”.

În proiectul propus, Simona Popescu mai precizează că prietenia și solidaritatea scriitoricească au constituit atunci valori esențiale pentru așa-numita rezistență prin cultură, prin literatură. După căderea regimului comunist, Andrei Bodiu și Caius Dobrescu au participat la fondarea Facultății de Litere a noii Universități Transilvania din Brașov, unde Andrei Bodiu avea să ajungă și decan. Andrei Bodiu a debutat totuși ca poet cu un volum publicat la Editura Marineasa din Timișoara, oraș de care a rămas strîns legat. ”În deceniile care au urmat, am participat cu toții la punerea în valoare a literaturii române postmoderne, am fondat și am colaborat la reviste culturale, am predat în universități, contribuind la extinderea rețelei construite inițial la scara mai mică a Grupului nostru. Între altele, Andrei Bodiu a inițiat la Brașov faimoasele Colocvii de literatură română contemporană, la care au fost invitați și mari scriitori ai Timișoarei precum Livius Ciocârlie, Șerban Foarță și Cornel Ungureanu. Romanul meu autobiografic dezvoltă toate aceste teme”  Evenimentele care vor fi organizate la Timișoara de Simona Popescu, în cadrul Bursei de Creație Energie!, vor pune accent asupra conexiunilor timișorene. Alte evenimente de prezentare a rezultatelor proiectului vor fi organizate la București, Brașov etc., precum și evocări, lecturi publice și lansări ale Operei poetice a lui Andrei Bodiu.

Simona Popescu este scriitoare, dar și conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde ține și cursuri de creative writing. Face parte, alături de Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea, din Grupul de la Brașov. A debutat cu volumul de poezie Xilofonul și alte poeme (cu o prezentare pe coperta a IV-a de Livius Ciocârlie), urmat de Juventus și Noapte sau zi – adunate în 2021 în volum în colecția Opera poetică (Editura Rocart). În 2006 a publicat volumul de poezie Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie. În 2021 a apărut Cartea plantelor și animalelor pentru care a obținut mai multe premii literare pentru poezie. În 2022, regizorul Radu Afrim a pus în scenă un spectacol, Ierbar, inspirat de Cartea plantelor. I-a apărut pînă acum un roman, Exuvii (1997, ajuns la ediția a 8-a, tradus în cîteva limbi străine). A fost apropiată de Lygia și Gellu Naum și a scris două cărţi de critificţiune despre poetul suprarealist: Salvarea speciei. Despre suprarealism şi Gellu Naum, 2000; Clava. Critificţiune cu Gellu Naum, 2004. A coordonat romanul colectiv Rubik (2008), cu participarea a 29 de tineri scriitori, majoritatea studenți la Litere. În 2016 și-a publicat teza de doctorat (susținută în 2002) cu titlul Autorul, un personaj. Fragmente din volumele ei au intrat în cîteva manuale școlare și în mai antologii de poezie sau proză din țară și din străinătate. A fost invitată la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură.


Distribuie
Este utilă această pagină?