Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

hEpi | Semn de prim ajutor

Organizator
Bogdan Munteanu
Perioada
decembrie 2022 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

„Unul din 100 de oameni suferă de epilepsie. Epilepsia e una dintre cele mai răspândite afecțiuni neurologice. Cu toate acestea, apare rar în literatură. În martie 2022 am publicat, la editura Nemira, romanul Stai jos sau cazi. Este prima carte din literatura română pe această temă. Este un roman despre vulnerabilitate, acceptare și iubire. Cartea a fost lansată la Timișoara, București, Arad și Brașov și are o foarte bună receptare, primul tiraj fiind epuizat la doar 6 luni de la apariție. În noiembrie 2022 (în luna de conștientizare a epilepsiei) am demarat o acțiune de distribuire a 12000 de semne de carte cu instrucțiuni de prim ajutor în cazul crizelor convulsive generalizate. Recomandările sunt transmise pe un ton prietenos chiar de către Ciprian, protagonistul romanului. Semnele de carte sunt distribuite în librării și biblioteci, în spitale și clinici medicale, în școli, în magazine, cafenele, teatre, cinematografe, deoarece crizele se întâmplă oriunde, pe neașteptate. Semnele contribuie la educația sanitară a unui număr mare de oameni. 

Dincolo de exercițiul lecturii, cartea și semnul de carte generează numeroase reacții din partea cititorilor, de la recomandări și răspândiri în social media, la împărtășirea propriilor experiențe și trăiri. Toate aceste reacții susțin dorința de a continua demersul de normalizare a dialogului despre epilepsie, atât ca scriitor, cât și ca promoter cultural. Îmi doresc să obțin această bursă de creație pentru elaborarea unui proiect de anvergură care să pună umărul la conștientizarea și detabuizarea epilepsiei. Cu ajutorul bursei, acțiunile aflate în desfășurare (discuțiile cu cititorii pe marginea romanului Stai jos sau cazi, tipărirea și distribuirea semnelor de carte) vor continua și vor fi susținute de inițiative noi, în cadrul cărora rolul de scriitor va fi în permanență dublat de cel de promoter cultural. 

Doresc să aduc în prim-plan și să pun în valoare perspectivele asupra epilepsiei prin documentare amplă, discuții cu persoane care suferă de epilepsie, cu apropiații lor, cu medici neurologi, psihoterapeuți, învățători, profesori. Realizarea unor postere ale căror mesaje ajută la reducerea stigmatizării și a bullyingului din școli, la o bună cunoaștere a regulilor de prim ajutor în cazul crizelor și, nu în ultimul rând, la încurajarea (integrării) persoanelor cu epilepsie. Realizarea unor montaje video care includ lectura primului capitol din romanul "Stai jos sau cazi"; vor citi elevi, profesori, medici, psihoterapeuți, scriitori, artiști, paramedici ș. a. Realizarea conceptului pentru o carte despre epilepsie pentru copii. Organizarea de evenimente în preajma zilei luptei împotriva epilepsiei (Purple Day).” 

 

Bogdan Munteanu s-a născut în 1979, la Arad. A publicat romanul „Stai jos sau cazi” (Ed. Nemira, 2022) și volumele de povestiri „Ai uitat să râzi” (Ed.  Nemira, 2016), „Bine te-am rătăcit, Incognito” (Ed. Limes, 2011) și „Vals pe fire de păianjen” (Ed. Limes,  2010). Scrierile sale au apărut în antologii și volume colective din România, Germania, Turcia, Serbia și  Marea Britanie. A colaborat cu articole la revistele Dilema Veche, Bookaholic și Hyperliteratura. A organizat evenimente de promovare a literaturii și a autorilor români contemporani, în diverse spații  (baruri, cafenele, parcuri, unități de învățământ).  

A realizat, împreună cu Marius Aldea, proiectul Scriitorii sunt pe Facebook, premiat pentru cea mai bună  campanie de marketing/PR/CSR la Gala Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”, 2014. A moderat întâlnirile Ce mai faci, scriitorule?, organizate de librăria Cărturești Timișoara în perioada 2014- 2018. A fost curator al componentei Poezie de stradă, în cadrul programului cultural Memoriile Cetății, în  perioada 2020-2021. Locuiește în Timișoara din 1997. Lucrează part-time în domeniul IT.  


Distribuie
Este utilă această pagină?